Followers

Wednesday, January 26, 2011

KARGUZARI SEORANG PENYANYI MASYHUR


Ketika awal tahun 2008,penulis telah melapangkan masa cuti selepas SPM untuk keluar selama 40 hari di Penanti Pulau Pinang.

Jemaah kami pada ketika itu Cuma 2 orang awam dan 7 lagi pelajar yang baru selesai SPM dan STPM.Amir sahb penulis pada waktu itu adalah Uncle Azizul,muda lagi hehe dari Indera Makhkota,Kuantan.time tu beliau belum 40-an lagi.

Pada hari ke 17 kalau tak silap ada seorang Professor bidang kejuruteraan dari sebuah Universiti terkemuka kat Malaysia ni join Jemaah kami selama 10 hari.Memandangkan beliau juga bersal dari Johor,so penulis kamceng la sikit ngan beliau.Partner khidmat,khususi dan lain-lain.Jadi banyak jugalah benda yang penulis belajar.Even beliau seorang yang busy (average setiap 10 minit jawab telifon),beliau still bahagi masa untuk keluar.Beliau juga seorang yang tidak pernah marah walaupun masalah yang penulis lihat berat.
Pada waktu penulis khidmat masak vbersama beliau,kami memasak lauk kari.Kerana telah lama menetap di Utara Tanah Air ini,beliau pun memasak kari style mamak punyer.(x yah letak santan).hoho..penulis x kesah asal sedap belasah..

Jadi sambil khidmat kami banyak bertukar-tukar cerita.Antara cerita yang masih penulis ingat ialah cerita RICHARD TAYLOR!!!

Agak-agak korang kenal ke x erkk??
SAPE DIA?

Mase tu penulis pon haram tak kenal..wrestler ke,player football ke,or just seorang penjual bugger tepi jalan di UK tempat Dr sahb(panggilan kami kepada beliau) belajar satu masa dahulu.

Menurut cerita beliau,Richard Taylor ni adalah salah satu ahli dalam sebuah band yang agak famous kat US satu masa dahulu..kumpulan MANHATTAN..Lagu yang paling menjadi kegilaan ramai adalah Kiss and Say goodbye..lagu ni biase kita dengar kat corong radio.(penulis baru teringat dan download la terus).

Sekitar tahun 80-an Richard Taylor ni telah datang ke Malaysia!!dan Dr Sahb juga mengekorinya!!!haha..korang ingat mesti Dr Sahb datang konsert nye kan..silap besaw la weyh..

Beliau datang ke Malaysia bukanlah untuk menyanyi,tetapi untuk keluar 40 hari bagi tujuan usaha atas iman dan amal.(Beliau memeluk Islam pada tahun 1974).Nama beliau selepas convert adalah Rashid Abdullah.
Jadi dipendekkan cerita Dr Sahb telah ambil tanggunjawab untuk nusrah jemaah Richard Taylor ni yang ketika itu membuat usaha di sekitar Lumut,Perak.

Satu masa beliau telah membawa Richard Taylor ke kem tentera laut untuk dakwah khususi.(paham-pahamla orang-orang navy ni ramai minat band beliau).

Jadi!!apa lagi!terkejut berukla mamat-mamat navy tu..penyanyi kegilaan mereka berada depan-depan batang idung mereke.Selepas melakukan usaha ziarah sekelompok kecil daripada mereka,RT dapat jemaah cash (penulis lupa berapa orang) dan paling penting ramai dari mereka yang jauh dari agama telah kembali pada agama.hidayat bah itu!!

Dan satu cerita lagi dimana RT telah menjadi asbab seorang  apek tua masuk Islam.(apek tu pon peminat Manhattan).Dr sahb bagi taw seperti mustahil seorang apek yang sudah lanjut umur boleh tertarik untuk masuk Islam yg murni ini.Ye la kan,normally mestilah dyorang pikir nak mati je.Mane la ade pikir nak convert-convert ni,Tapi memandangkan semuanya adalah Allah punya kuasa,so berjayalah si apek tu..

Ketika RT bergaul dengan orang ramai semasa keluar di jalan Allah,ramai yang memanggilnya Richard Taylor..akan tetapi beliau seperti tidak senang dan menjawab “he’s died”..barangkali beliau tidak suka dengan kehidupan beliau semasa belum Islam..


Selepas beberapa tahun RT tangguh,Dr sahb terdengar khabar yang RT@RA ni da kembali ke rahmtullah dengan cara yang luar biasa.Dimana beliau telah koma dan terlantar di hospital dalam masa yang agak lama.Dengan secara tiba-tiba beliau telah bangkit dan melaungkan kalimah syahadah “ASSYHADUALLAILAHAILLALLAH WA ASYHADUANNAMUHAMMADARRASULULLAH” lantas baring dan disahkan meninggal dunia.

Subahanallah.Itulah kesan baik seseorang yang semasa hayatnya membuat usaha dakwah kalimah tayyibah sesama manusia.
Benarlah kata-kata hikmah..mana-mana pekataan yang diusahakan semasa hidup akan terpacul ketika di akhir hayat..

Dr Sahb juga ada memberitahu sepanjang hayat RT,beliau telah mengislamkan lebih 1000 orang,dimana beliau telah berjumpa ramai orang dan mendakwahkan Kalimah Lailahaillallah..

lirik lagu THE MANHATTAN LETS JUST KISS AND SAY GOODBYE LYRICS


[Spoken]
This has got to be the saddest day of my life
I called you here today for a bit of bad news
I won't be able to see you anymore
Because of my obligations, and the ties that you have
We've been meeting here everyday
And since this is our last day together
I wanna hold you just one more time
When you turn and walk away, don't look back
I wanna remember you just like this
Let's just kiss and say goodbye

[Song]
I had to meet you here today
There's just so many things to say
Please don't stop me 'til I'm through
This is something I hate to do
We've been meeting here so long
I guess what we done, oh was wrong
Please darlin', don't you cry
Let's just kiss and say goodbye (Goodbye)

Many months have passed us by
(I'm gonna miss you)
I'm gonna miss you, I can't lie
(I'm gonna miss you)
I've got ties, and so do you
I just think this is the thing to do
It's gonna hurt me, I can't lie
Maybe you'll meet, you'll meet another guy
Understand me, won't you try, try, try, try, try, try, try
Let's just kiss and say goodbye (Goodbye)

(I'm gonna miss you)
I'm gonna miss you, I can't lie
(I'm gonna miss you)
Understand me, won't you try
(I'm gonna miss you)
It's gonna hurt me, I can't lie
(I'm gonna miss you)
Take my hankerchief, wipe your eyes
(I'm gonna miss you)
Maybe you'll find, you'll find another guy
(I'm gonna miss you)
Let's kiss and say goodbye, pretty baby
(I'm gonna miss you)
Please, don't you cry
(I'm gonna miss you)
Understand me, won't you try
(I'm gonna miss you)
Let's just kiss
And say goodbye 
...

8 comments:

zarch said...

Assalamualaikum, karguzari yang mengagumkan, terima-kasih...

admin said...

hidayat..

karguzaridakwahiman said...

salam tuan yg mulia,

Saya copas di blog berserta kredit. Boleh?


_

admin said...

boleh tuan..tapi edit la sikit2 ayat saye yg merapu tu,,hehe

karguzaridakwahiman said...

ehe,

_

Anak Pendang Sekeluarga said...

slm..wah hebat karkhuzari tuan...
semoga Allah terima umat utk buat dakwah...

p/s:Saya memerlukan komentar dan pandangan berkaitan dengan artikel baru yang saya tulis di blog saya.Mungkin tuan mempunyai pandangan dan komentar yang berbeza dengan saya dan diharapkan sama2 kita berkongsi pandangan dan komentar itu kearah kebaikan.Sekian terima kasih.

penchacaiz said...

taun 1980 aan die penah kuar kat seksen 2 shah alm...

die kata sblm dia msk islam dan wat usaha...die hdp dlm kegelapan...

karkuzari lecturer uitm

Daud said...

assalamualaikum, moga kalkuzari sebegini menaikkan lagi semangat kita utk terus buat pengorbanan agama...

ucapan sambil lewa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails