Followers

Wednesday, August 25, 2010

SIRI JELAJAH SABAH 2010 (bukan khuruj la)

        Alhamdulillah isnin 23 ogos ari tu lebih kurang jam 4 pagi kawan sampai semula ke kampus.kawan saja menyibukkan diri dengan aktiviti sebigini.hehe..masyaallah,mane tak teruje kalan satu sabah tanpa keluar satu sen pon.kalo tambang dari KK-TAWAU pon da nak RM 50 ++,inikan pusing total,Kudat,Kota Marudu,Sandaqan,Lahad Datu,Tawau,Kalabakan,Keningau,Tenom dan terakhir Beauford.

        rombongan siri jelajah kami ni sempena Bulan Kemerdekaan so salah satu exco MPP U kawan ni .dyorang organize la macam-macam aktiviti dan salah satunye siri jelajah sabah dan sarawak.apa matlamat dia? haha mestilah kene buat roadshow ke sekolah-sekolah sekitar sabah ni kan.

       kawan dilantik jadi kepala AJK teknikal.so ade gak la pening-pening lalat nak handle barang-barang cam
LCD,laptop,PA system..first time la kire ni jadi ajk teknikal.

      berbalik pada cerita,rombongan kami dirasmikan dengan jayanya oleh TNC sendiri,Prof Kasssim.woha,so kami berlepas dari kampus lepas zohor dan terus menuju ke destinasi pertama,Kudat..200km dari KK ..program kat kudat ialah melawat sm teknik kudat,bagi ceramah dan belah..malam tu kawan jumpe satu jemaah jalan kaki dari Kubang Bujuk..dengar cerite 4 bulan..da nak abis pon..

       esoknya bertolak ke sandakan,tapi sangkut pulak kat kota marudu (streng bas rosak).tunggu punya tunggu dalam 3 jam bas pon sampai.Jalan terus ke sandaqan ikut jalan sapinango..huhu..hidayat syeikh jalan nya.kat semenanjung kompem tak de.



Kudat ke Sandakan ni lebih kurang 400 km la(jb-kl).Sekolah seterusnya yang dilawati SMK Elopura..kat asrama diorang jugak la kitorang berbuka,minum malam sampai la bersahur.Aiseh kitorang tak sempat masuk bandar Sandakan da..sebab sekolah tu kat pinggir2 bandar..
Esoknya,jumaat 20 ogos kitorang bertolak ke Tawau..maw tak nak berjabuk dalam bas.dari pukul 8 pagi sampai la kol 3 petang.haha.anggaran jaraknya 500 km kot (johor-perak)..limpas(lalu) beberapa bandar cam Lahad Datu,Kunak tapi tak masuk Semporna..bila sampai Tawau,kawan sedikit kagum la.maju jugak.macam Kota Bharu..besar nya cam Semban..(anggaran je)..
Berbuka pose kat MRSM TaWAU..mrsm baru..kat sane ramai cikgu2 kelantan,so buke nasi kerabu la..malam nye bile abes program kat mrsm tawau kitorang pegi makan nasi lalap..sebab dengo citer antare makanan femes kat sini..rm 6..tapi puas hati la..ayam 2 ketul,telur,sambal,kobis,sup,kcang panjang dlln..mesti korang yang x penah makan blur bile nak imagine..haha..x pe gi sabah makan la..sebot je NASI LALAP..ala kat KK pon ade.
Esok gerak ke Keningau..through Kalabakan..fuh travel paling mencabar..sape yang penah gune jalan ni paham2 la..7 jam..dengan jalan yang berbatu dan berdebu..tiada R &R mcam highway kat semenanjung..tandas lagi la x de..kiri kanan hutan tebal pokok2 balak..hidayat ummat..kalo kawan tengah kua kompem menangis..jarak dia ada la cam dari JB-kemaman..fuh..cube la bayangkan korang dari joho ke ganu ngan jalan berbatu kerikil ngan berdebu..tapi yang heran drebar bas rilek je speed cam kat highway..x pe asalkan jangan rosak..haha..da macam naik kude kitorang dalam bas..ceh padahal tido da bape lap pon x taw..
Bile sampai je kat keningau punye la lege..sebab da x ber kude lagi..baw la rase jalan tar..punye la nikmat..terus ke IPG Keningau..buke sini la paling sedap..
Esok nya (ahad,22 ogos),kitorang bergerak ke Beauford..haha..da nak tamat upenyer..program terakhir kat SMK beauford 1..ok semuanya berjalan dengan lancar..bereh..jam 11.30 malam kitorang gerak balik ke Kampus..
Sampai-sampai dapat tido bape jam je,coz kol 8 da kene ade kat Dewan Kuliah..ade test..30% markah tu..bole la jawab no probs padehal mate merah cam bijik sage..
P/s:ramadhan paling slow tahun ni buat diri kawan..Allah..ampunilah dosaku yang lepas..

Enhanced by Zemanta

5 comments:

ziarah76 said...

bergerak dgn fikir agama, insya-Allah, asbab hidayat seluruh alam

misbah said...

benar..

misbah said...

benar..

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

zmah said...

Akak suka kalau jelajah macam ni.

ucapan sambil lewa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails