Followers

Thursday, July 29, 2010

SIAPA MAHASISWA DINAMIK ACUAN AGAMA?

kenapa banyak kita jumpa slogan-slogan ni kat kampus kita,ataupun jika kalian yang membaca artikel ni bekas pelajar-pelajar universiti pasti ingat lagi ekk..ade satu kes ni..

Kita  sering diwar- warkan sebenarnya kita telah memasuki satu alam transformasi dari zaman persekolahan mahupun matrikulasi kepada satu alam yang memerlukan anjakan drastik samada mempunyai kredibiliti 'soft skill' contohnya terer berucap di khalayak ramai,berhujah,berdebat soal dasar-dasar auku,memimpin persatuan dan gerakan underground seterusnya masuk pilihanraya kampus samada Pro-A ataupun Pro-M ataupun malas nak pikir panjang-panjang korang pon jadi bebas...Hahaha..(kan senang)

Lalu korang pon terkesan lagi dengan cerite menarik senior-senior yang dengan bersemangat suruh join pape program untuk stay kolej pada sem-sem akan datang..nak mudah cakap jadi mahasiswa dinamik dan aktif!

Yang bekas-bekas ajk kerohanian di zaman sekolah ataupun matrik mahupun poli ape lagi terus join student islamic association or kat kampus kawan gerakan 'x' dengan harapan dapat menjadi mujahid dan mujahidah yang berjuang di landasan Islam bertunjangkan Al-Quran dan Hadis..(fuh ayat x bole bla)
Apatah lagi akak-akak dan abang-abang senior gune slogan puitis "kearah mahasiswa progresif wadah revolusi Islam"..

Ape lagi seronok bkan main sebab dapat kawan baru yang sangat alim,kaki dalil,kopiah rm49 yang ade lambang kat tepi,penah ikut demo dan sebagainya..tambahan lagi kenalan-kenalan baru yang sememangnya seorang kaki internet islamik yang banyak mengeluarkan artikel-artikel menarik buat tatapan pengunjung..
wow!macam best..

..
lalu  nampak pulak ramai siswi yang bertudung labuh bak kata pepatah sejuk mara memandang..ceh..yang mamat ni boleh berangan lagi nak 'baitul muslim' bila da jadi tahun 3 nanti..ada azam?bagusla kot..
mamat ni pon ade intention selain nak join persatuan,nak jadi AJK jugak!!haha..ye la kan best dapat jadi amir persatuan,orang kenal,waro',siswi alimah ramai kenal..wow sekali lagi..

selain tu juga,dapat banyak artikel berkaitan agama dan memandangkan korang sebagai ajk,so kene la jadi tukang tampal kat blok-blok asrama,bus stand,masjid surau dan juga sebelah kafe..(dengan harapan arikel yg ditampal dapat menyedarkan mahasiswa-mahasiswa yang dilambung ombak dunia)..
hui,sekali imbas,korang pon cakap,akulah jundullah!!wow kali ketiga!

bila kemana-mana pakai jaket yang kat belakangnye tertera persatuan mahasisawa xxxxx..pergh orang tengok kompem cakap,inilah dia mahasiswa islamik harapan negara..lalu ko pon dengan 'zuhud' nye tundukkan pandangan..ye la kan,ade muslimat gak la tengok!!!

kejap-kejap!baik kwan tukar dari korang ke mamat..tak la rasa bersalah sangat..

Jadi bila korang@mamat ni semakin lama join macam-macam aktiviti,kepala dia@korang semakin ligat dengan semangat jihad dan kalau boleh on the spot nak pergi Palestin.Dalam laptop punye la banyak e-book islamik.Macam - macam tokoh ade,yang da syahid,yang meninggal dunia atas pembaringan mahupun yang still hidup lagi berjuang atas dunia yang fana ini ataupun nak sedapkan ayat lagi dunia caca marba.
Belum lagi tengok kat rak-rak dalam bilik dia,fuh lagi kaw.Siap tukar-tukar lagi ngan member satu jemaah.Silibus-silibus usrah pun banyak yang da khatam.Alhamdulillah la kan.Setakat mazayakni....siap bole kupas satu-satu rangkap.Wah untungnye anak sape la tu ekk??

bila mamat ni da naik syeikh mentang-mentang la da nak jadi presiden gerakan sauh kapal.dia pon ade satu feel yaktu suke tengok salah orang.Lebih-lebih lagi kalau ade mane-mane yang individu yang tak satu kepala.Lebih-lebih lagi mereka-mereka yang bermanhaj lain.Kire mamat ni ade sifat assobiyah la kan.Istighfar tuan..

tibe-tibe rase nyampah pulak bila tengok ade segelintir budak-budak lain buat usrah cap lain.so,kene ikut usrah cap sauh kapal yang totally bagus cap dia..apatah lagi tengok budak-budak yang membuat usaha ziarah bilik ke bilik..peh,apa barang..selamba badak je tuduh usaha ziarah tu berasal dari usaha missionary (astaghfirullahalazim) sebab mamat ni penah bace buku karangan elders-elders beliau yang mengatakan cara itu milik missionary dan tidak relevan dengan mase..

pergi tamrin,muktamar da biase,muwasafat tarbiyah jadi pegangan,tapi nak gi semayang berjemaah punye la susah..kenape ekk?..adus susah nek beliau cerite,tapi kalau ostat-ostat bagi kuliah yang ade unsur-unsur politik or menghentam individu lain bukan main suke lagi..hehe..silap resolusi kot..ye la kan,solat dhuha seminngu sekali,turun subuh pon seminggu sekali,qiamullail 2 bulan sekali..hurm..
melalui aktiviti-aktiviti 'kemahasiswaan dinamik cara islam' akhirnya mamat ni telah terperangkap jua,..bab cinta ngan muslimat waro,jawatan,of course la study sumenye lingkup..
menyesal akhirnya..

tak salah kalau kite nak aktif sampai matlmat mahasiswa dinamik tercapai,tapi kita sering memandang remeh kepada benda yang sepatutnya dipandang tinggi cam semayang berjemaah dan paling mudah mengamalkan sunnah-sunnah nabi dari segi penampilan;bela janggut,cukur misai,isbal,amalkan bersugi,minyak wangi..apatah lagi sebagai student yang membawa imej agama Islam yang mulia..aspek pelajaran perlu kita tekan kerana pelajaran adalah dakwah yang utama bagi mahasisawa..ni usrah sampai berpagi-pagian,kelas tinggal..tak manis la kan.so mane pegi aulawiyatnya wahai sang mahasiswa??

kita perlu memandang tinggi usaha-usaha dakwah yang dilakukan oleh rakan-rakan yang lain walaupun kita tidak berada dalam usaha yang sama bukan menjadikan mereka target-target atas alasan tidak sama-sama duduk satu halaqah..mahaupun tak satu fikrah..

jauhilah cinta-cinta islamik dek hari-hari tengok movie KCB sebab kita akan menabur putik-putik fitnah kepada mereka-mereka yag baru nak dekat pada agama yang mulia.Carilah kebenaran bukannya kemenangan.dan paling penting,jangan terlampau syadid...coz it is poisonuos..

jadi pikir-pikirkan lah..gambar kat atas tu setakat hiasan.x mewakili mana-mana badan.

p/s:ade sorang member ni dia cakap kat kawan,’aku nak jugak jadi mahasiswa yang dinamik2 ni,tapi TNC reject plan aku la..baw nak aktif sikit tak bole..haha”






No comments:

ucapan sambil lewa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails