Followers

Friday, July 9, 2010

CORETAN SI TABLIGH YANG JAHIL (KESINAMBUNGAN ENTRY LEPAS)


Assalamualaikum….penulis rasa terpanggil utk berkongsi coretan sbg kesinambungan dari coretan sahabat seperjuangan yg menyebut nama penulis dlm entry blog beliau….sayalah hamba Allah, yg dimaksudkan dlm entry yg lepas….alhamdulillah, Allah swt masih sudi utk mentaufiqi penulis utk hidup n bernafas dalam keadaan iman dan islam.. rasa segan la plak bile kisah silam penulis diceritakan balik oleh junior Smka dulu….penulis pun rase terpanggil utk bercerita pengalaman penulis semasa blajar kt sekolah tu…

sebenarnya penulis dihantar ke sekolah agama pasal kenakalan penulis…penulis ni mcm black sheep of the family la….kene tgkap polis la, belasah anak org la, ponteng la…..n mmg betul, penulis adalah hip hoper terhebat di rantau penulis…. huh, segan nk tulis lagi….oleh kerana kehidupan yg masih tak terkawal, ibubapa penulis mghantar penulis ke SmkaBP, sbg langkah berjaga2 sblum nasi jd bubur….minggu pertama penulis di sekolah tu, dipenuhi jemputan2 breakdance oleh senior2…seingat penulis, skill penulis yg paling gempak adalah headspin without using helmet. huh, mmg famous la penulis mase tuh…sampai atas stage dewan Alfalah la penulis menari.. dipendekkan cerita, abg2 PRS mase tuh mmg panas la dgn penulis…so penulis di”brainwash” oleh mrk…mase tuh penulis rase nk flying kick je sorg2…rase nk panggil je back up penulis yg rata2 stay sekitar Adela…rase dh hebat sgt la mase tuh… dipendekkan cerita lagi, penulis ni mmg seorg yg jahil…xtau solat..xpandai bace quran,..yg penulis tau penulis adalah seorg islam yg dh berkhatan….hehe..

Segala pujian bagi Allah swt, zat yg dgn rahimnya, telah mengutip penulis dari dunia dosa dan kejahilan dgn menyuluh hidup penulis dgn cahaya hidayahnya..sekali ruangan telinga penulis diperkenalkan dgn perkataan dakwah tabligh, maka terus terbayang di akal penulis satu golongan manusia ala- ala padang pasir, yg buang dunia, selekeh, tinggal anak bini, kotorkan masjid…ini semua hasil tarbiyah sonsang org2 kampung penulis…suatu malam, penulis didatangi mmbr satu batch, mustaqim sukor yg telah dakwah penulis…mase tuh penulis xphm satu ape pun yg die ckp…yg penulis harap mase tu die akn bhenti ckp, so penulis boleh tido…hari2 sebelum penulis tido, die akn datang dakwah penulis dulu…


selalunye lepas asar penulis lihat die n sorg lg senior, abg feroz akan dduk berdua n menulis sesuatu pd buku..hari demi hari, penulis tgk makin ramai yg join halqah tu…n pada waktu malam makin ramai kwn2 yg jmpe n dakwah penulis…huh, rimas sungguh..penulis mmg xsuke dgn diorg ni..mcm bagus je…tp mmg diorg baik2 pun…keegoan penulis menafikan segala kebaikan pada diri mereka..satu hari selepas asar, dgn merangkak-rangkak, penulis cube bace quran, slh seorg dr mereka mngajak penulis dduk dlm majlis ta’lim..penulis rase segan tersipu-sipu..alamak! abg feroz dh pandang aku, nnti xpg kene marah plak…tp bile penulis dduk je majlis tuh, subhanallah, tenangnya hati sehingga nk menitis air mata penulis..bile menjelang magrib, pertama kalinya penulis menangis bkn sbb kene pukul dgn ayah, tp kerna nur hadith nabi saw yg penulis dgr masa majlis ta’lim..buat pertama kalinya penulis menangis dalam solat..

Setelah setahun penulis buat usaha tabligh, ketika penulis melangkah masuk ke surau, terkenang di hati penulis, bahawa kali pertama aku pandang halqah mesyuarat tu, hanya ada 2 org, iaitu abg feroz n mustaqim..tp skrg dh mencecah 200 org..subhanallah…hari demi hari program harian disusun mengikut tertib dakwah pelajar…selepas isyak, ade halqah mesyuart harian,..utk bentuk kerja dakwah dan khidmat pada esoknya. Khidmat yg jadi rebutan adalah khidmat tandas..psl semua nk blajar buang sifat sombong dan keakuan..josh!!!...lps asar ade ta’lim fada’il..n ade dakwah door to door…

smpai satu ketika semua dom aspura ade jemaah dakwah khususi ni…xtau nk masuk dom mne..last2 penulis terpaksa tunggu org dpn tandas…sape keluar je tandas, terus kene dakwah…gengster ke, mat lembut ke, KP ke..semua kene dakwah..hehe, josh!!!..hari rabu ade ghast n bayan..n tiap2 bulan keluar 1hari…akhir tahun wat jorh(perhimpunan), n keluarkan jemaah sebyk mungkin..jorh dikendalikan jemaah tasykil setiap form…masyaAllah…pengaruh jemaah ni mmg kuat..kebyakan org2 kuat semuanyer best student..mase penulis form 3, hampir semua keluar jalan Allah.kelas kitorg kelas harapan sekolah...sebelum PnP bace quran n sorg akan bagi zihin…ustaz ustazah pelik je dgn kelas kitorg, bile masuk je, macam tenang je tgk muka kami tanyalah ustazah bahasa arab kami, smpai beliau pun berazam utk keluar jalan Allah swt.. Ade jgk ust2 yg x suka dgn usaha ni..ade yg kate bidaah la, gnaggu pelajaran la, jahil la…

penulis jgk pernah rase ragu2 dgn usaha ni apabile ramai ust n ustazah pandang negatif, tp penulis pujuk hati sendiri..”ko kenal islam dgn jalan ni, n ko mesti mati dgn jalan ni”..josh!!!. mase tu kami terdidik utk mhormati org alim..kami x mnentang mrk..bahkan kami hormati mrk…mrk kenal kami bkn sbb pakaian kami, atau ape2 sbb lain..tp pasal hubungan baik kami dgn mrk..kami lah yg khidmat mereka, smpai mrk kenal rapat dgn kami…mase tu KP pun wat usaha tabligh, Aman ali khan name die..bile ust bg kuliah kt surau, diorg tgk kami join jemaah tabligh…xleh ckp ape la ust2 ni..nk kate salah, kami ni anak murid kesyangan mrk.hehe..mase tu sape2 ust yg kutuk jemaah je, terus kami ziarah n bg hadiah….lame2 ust2 yg xsuke tu diorg pusing ckp diorg..ust2 kate, klu xde tabligh, hancur sekolah…mane tak nyer, pernah sekali sebelum usaha ini dihidupkan, penulis pg ke surau waktu magrib, xde sorg pun dtg..bile penulis masuk bilik imam, 2 3 org senior tgh tgk TV..innalillah..mase tu tahi cicak lebih byk dari jemaah yg dtg surau…

tp bile usaha dakwah dibuat, Allah ubah segala galanya..shingga hampir 24jam ade saje jemaah dlm surau..n penulis pernah rasai malam di mana ramai yg iktikaf..dan penulis mendengar suara tangisan mrk2 yg bangun tahajjud yg menangis utk umat ini….ramai yg jd hafiz quran dan alhamdulillah, penulis adalah sebahagian drp mereka..subhanallah… Hasil tarbiyah inilah, penulis teringin utk jd spt sahabat2 nabi saw…jd ulama n hafiz alquran…pernah suatu hari masa penulis form 4 , sahabat seperjuangan( Khaanaz Anz) yg cerita ttg diri penulis,.. tegur jubah yg penulis pkai cantik..n mintak izin penulis utk pinjam bawa pg mekah utk tunaikan umrah..penulis pun amk kesempatan mintak shabat penulis ni doakan spy Allah terima doa penulis utk jd ulama, doctor n hafiz quran..alhamdulillah berkat doa bdk josh cm beliau, 2 permintaan penulis dimaqbulkan Allah..

penulis ditaufiqi Allah utk menghafal 30 juz quran n sekrg tahun kedua kuliah perubatan di sebuah uni. tempatan..tp hajat penulis nk jadi ulama x kesampaian,,,jd ular dalam semak pun jadilah..alhamdulillah.. Inilah manfaat kerja dakwah..dgn dakwah tidak mustahil akan lahir seorg alim walaupun dari benih seorg yg jahil…tp tanpa dakwah tidak mustahil akan lahir seorg yg jahil walau dari benih seorg yg alim…Allah swt tidak akn islah ummat ini, selagi ummat ini tidak buat keputusan utk islah diri mereka…atas maksud itu, setiap dari diri ummat ini, perlu bangun dgn kerja dakwah, kerja yg diamanahkan oleh nabi saw…

setiap dari diri ummat ini bertanggungjawab di atas setiap titisan darah nabi saw, yg telah tumpah kerana kerja ini..dgn perantaraan pengorbanan, Allah akan bentuk iman yg sohih, dan amal yg soleh dalam diri ummat ini..dan Allah berjanji di dlam alquran(annur-55), bahawa Allah akn jadikan merka yg beriman dan beramal soleh, sebagai khalifah di atas muka bumi ini..kini pemerintahan dunia dikuasai oleh org2 kafir, kerna org2 islam telah tinggalkan kerja ini…atas maksud tu, saya, tuan2 dan seluruh ummat ini, perlu bertaubat dan bangun utk sungguh2 buat pengorbanan utk agama Allah swt..

ulasan: penulis entry diatas adalah member kawan yang dimaksudkan dalam entry lepas.Beliau menceritakan sedikit sebanyak kisah kehidupan beliau,dimana bukan sahaja si KHannaz Ann sahaja yang mengagumi,malah ramai daripada pelajar-pelajar SMKA BP.Hidayat ya Allah,

2 comments:

n0vemBer zuLu said...

...teringin nye dpt anak mcm ni

karkuzaridakwahiman said...

الله أكبر

ucapan sambil lewa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails