Followers

Thursday, June 10, 2010

ZAAAZZZ!

Pada satu malam kawan call la sorang member lama kawan time sekolah asrama dulu..dia sekarang kat ipoh,amek jurusan perubatan.sembang-sembang sikit pasal masalah ummat dan masalah negara..aha..konon-kononnye lah..banyak bende dibualkan,dari cerita study,usaha imaniat sampailah cerita kawan-kawan yang lain..

nak dipendekkan cerita,dia cerita la time sambutan hari guru,yang sume member-member lain turun sekolah dengar ceritanya buat reunion kecil la disamping memeriahkan suasana..
hurm,sekali kawan dengar ade la rase hampa sebab tak dapat join(tak tahu menahu)..hehe..
kawan pon cakap ngan dia, "alamak,RUGI nye aku!"
sekali selambe je dia jawab.."syeikh,mane ade rugi papepun,RUGI ni memang patut dirasai dalam hati jika tak dapat buat 4 perkara;iman,amal soleh,berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran..

Hehe!!!
Yup!sekali terkene smash baru kita rase yg sebenarnye hati kita telah jauh dari landasan iman amal soleh..bila hati tak diusahakan dengan baik,maka perbuatan dan percakapan kita secara automatiknya akan kerap 'salah' dan merapu-rapu..mengundang rase janggal jika orang-orang soleh mendengarnye..
sebab tu lah hari ni,kita kene selalu adjustkan hati kita dengan percakapan yang membesarkan Allah,mengingati alam akhirat,mati serta jadikan nasihat ulama ikram sebagai panduan..nah,kalau bende ni dapat kita buat barulah iman yakin kite tak lari selain dari Allah kan?
haha..

banyak lagi contoh yang kawan nak kongsi,contoh bilamana kita sakit mata,kita(sepatutnya 'saya) dengan selamba badak je suruh member pegi kedai belikan eye-mo,haha..siap bagi taw lagi kat member yang eye mo tu je la ubat yang boleh memulihkan.. TENGOK!!!TENGOK!!satu contoh perbuatan dan percakapan kita yang selalu bikin salah..sepatutnye kita kene semayang dua rakaat,doa dulu minta pada Allah,istighfar and sedeqah..barulah cari asbab tuh kan..dah tu kite kene cakap yang bukan eye mo yang bagi pulih sakit mata,tapi kan Alllllaaaaaaaaaaaahhhhh..huhui..

bile kawan pikir dalam kehidupan seharian,memang banyak kawan buat silap dalam percakapan,perbuatan dan niat..
ini sume terjadi sebab kite kureng dari segi ingat-mengingati dalam perkara kebaikan..

dan terakhir,cuba anda si pembaca fikir apa-apa berkaitan 'kesilapan dek hati cinta dunia' sebagaimana yang kawan story-story kat atas dalam kehidupan seharian??

4 comments:

J.E.F.R.I said...

teringat salah satu entri keta mayat pasal penggunaan kata TAPI..
ehem2, memang la Allah jua yang bagi sihat, TAPI kena la makan ubat ATAU memang la kita kena makan ubat untuk sihat TAPI Allah jua yang bagi kita sihat

snowcap@kopiah.blogspot.com said...

btul jep..
yg bagi sembuh dan sakit Allah,ubat tu asbab..
x boleh tolak..

[S]itie [B]Um [B]Um said...

manusia lalai.. =)

n0vemBer zuLu said...

oh selalu juga sy tersasul..

eh bkn tersasul, tp ayat2 yg 'salah' tu keluar dr mulut punca dr iman yakin yg x stabil...

astaghfirullah.

ampun ya Allah~

ucapan sambil lewa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails