Followers

Sunday, June 27, 2010

kisah kawan dan bola sepak..ekoran England tersingkir dari Piala Dunia 2010

                                                                    team England 2010

Rase sikit kecewa malam tadi bile tengok game antara England dengan Jerman dalam saingan pusingan kedua kalah mati..
kene tibai 1-4 lak tu..
hurm,team England ni menyimpan seribu cerita buat diri kawan sebenarnye..
bermula dengan aksi dalam Piala Dunia 1998,team England memang kawan anggap team yang menghiburkan.
mane tak nye,ramai antare diorang pemain terkenal kat alam fana ni..

                                                                 David Beckham

Haha,kawan mula menjadi peminat bola sejak darjah 2 lagi (1998)..
huh,baru 8 taun da jadi pengikut setia perkembangan bola seantero dunia..
cerite dia bermula mase World Cup 1998 yang masa tu berlangsung kat Perancis..
Pemain yang mule-mule dikenali adalah dawid bekam..(mase tu dye tak kawin lagi)..
Dalam kelas masa tu ramai kawan-kawan yang beli  pemadam 20 sen yang bentuk segi 4 sama..kat atas permukaan pemadam tu ade bendera negara-negara siap name sekali.

                  ni la pemadam-pemadamnyer,laku koperasi cikgu zaiton

Dengan pemadam-pemadam yang ade gambar negara-negara menambahkan lagi suasana Piala Dunia ke kelas,sebab diorang main sape yang dapat tindihkan pemadam dia atas pemadam orang lain.
dia dapat pemadam lawan dia..
pendek kate,kecik-kecik da bertaruh beb..
haha,so,pemadam memang laku la kat koperasi..
hari-hari habis.bila kotak baru dibukak,budak-budak ni akan cari negara mana yang paling kuat dalam piala dunia dan percaya pemadam tu memang ade 'kuasa'..
haha.kebanyakan diorang akan berebut beli pemadam Brazil ngan perancis..
kesimpulannya,kawan da rase teruje ngan dunia bola.


Pada waktu dinihari sekitar 2-4 pagi,kawan da rasa semangat bangun untuk tengok game lebih-lebih lagi yang ada Brazil atau England main.Ynag paling kawan ingat masa final Brazil-Perancis,team Brazil kene bantai 3-0..huhu,Ronaldo tak perform time tu sebab kene sawan babi rasenye..begitu juga mase England-Argentina,gol cantik Micheal Owen..

Memang lawak kalau da jadi peminat bola mase kecik-kecik ni..sanggup bangun pagi,pandai beli surat sendiri semata-mata nak tengok berita sukan,beli jersi,sanggup pegi main bola jauh-jauh dari kampung dan paling tak boleh dilupakan,kawan telah mencipta satu game yang dinamakan 'LIPO'..haha,,game ni dimainkan atas meja sekolah..kertas dari buku latihan tu  dilipatkan jadi segi 3..dijentikkan kedalam gol (pakai kedua-dua belah tangan)..kita boleh tulis dan lukis team ape yang kita suka kat atas dan bawah LIPO tu..yang paling kelakar cikgu Baha pun main sekali..haha..fenomena LIPO terus terasa kat satu sekola..budak pempuan pun join sama.

Masa tu,kawan da apal sume name pemain bola yang masyhur sekitar 90-an..ni kawan senarai balik..

England-David Beckham,David Seaman,Gary Neville,Tony Adam,Alan Shearer,Owen,Scholes,Mcmanaman
Brazil-Cafu,Dunga,Ronaldo,Rivaldo,Leonardo,Dida
Argentina-Gabriel Batistuta,Ariel Ortega
Jerman-Mehmet Schol,Olivier Neuvile,Stefen Effenberg,Kahn
Italy-Inzaghi,Paolo Maldini,Toldo,Roberto Baggio,Del Piero
Perancis-Zidane,Barthez,Emmanuel Petit,Lauren Blanc,Dugarry
Crotia-Davor Suker
Denmark-Pter Schimichel,Thomas Able
Spain-Fernando Hiero,Morientes,Raul
Chile-Ivan Zamorano
Belanda-Dennis Berkamp,Van Der Sar,Patrick Kluivert,Marc Overmars.

dan ramai lagi la..sampaikan mak kawan membebel "amboi amboi!name pemain bola apal,Quran tak apal"..hahah..terok kan..cam tu la kawan dizaman sekolah rendah..

ade banyak kenangan pahit tentang team England ni..antarenye ialah:


Piala Dunia 1998


England kalah ngan Argentina 3-4 mase penalti..beckham plak kene buang padang.

Euro 2000


England kalah 2-3 ngan romania,so x dapat lepas ke suku akhir.

Piala Dunia 2002

England kalah ngan Brazil 1-2 mase kat suku akhir.

Euro 2004

England kalah ngan Portugal 2-3 mase suku akhir.

Piala Dunia 2006

Kalah lagi ngan Portugal kat suku akhir,1-3 penalti.

dan sampailah sekarang England x penah pegi jauh..

 
kawan juga juga antara pemain terbaik la mase tu..
wakil sekolah sampai la ke tingkatan 3..
penyerang handalan la konon-kononya..hah,cam mengaryt..tapi erm,btul gak..
kawan memang mudah score,kire mesin cetak gol la jugak..member cakap macam van nistelrooy..eceh..haha
member yang memang bersefahaman buat passing 1-2 tak lain x bukan adalah wawan (syazwan ishak)..
hurm,sampaila sekarang kalau main..senang bikin gol..

tapi keadaan da berubah..bile kawan pindah sekolah mase form 4,kawan da sedikit 'sejuk' dari arena bola ni..
kawan da tak bersemangat nak turun ke padang..
kenape ekk??
kawan lebih suke lepak kat dalam dorm,layan blues ngan leman selamat..haha..
paling sakit hati ada la sorang mamat ni selamba badak je cakap kawan 'kaki bangku'..ade ke patot..dulu mase f3 team dia kene tibai ngan team kawan gak..ye la dia x perasan or x kenal kot mase tu,padahal dia la keeper yang sengal sampai team kawan berpesta gol..aduhai..melayu mudah lupe..haha..
ade gak antare diorang terkejut bile kawan semanat tengok bola,amende la lu ni bhai..tu pon rase pelik..ye la ko bukan kenal aku sebelom ni kan..haha..tak pe,aku tak kesah pon..

Sampai la kawan sambung kat matrik,pon kawan da x join lagi..kat U pon same..cam da malas la..hha..lebih suke berjogging ngan turun gym..

 
 van nistelrooy-kawan yang tiru corak permainan dia atau dia tiru corak permainan kawan??jawab!jawab!

hurm..

              gamba kawan yg latest-susuk tubuh dan gaya permainan macam van nistelrooy..haha

p/s:macam malas nak sokong england..sokong ghana lagi baguih..
aku telah menjadi penyerang yang sudah 'tidur' @ sejuk dalam arena bola yang penuh seni ini..haha

No comments:

ucapan sambil lewa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails