Followers

Monday, April 12, 2010

Amalan Sunnah Ada Kejayaan

"Jadi pada permulaan syarahan dia memberi kesimpulan bahawa setiap penyakit itu datangnya dari Allah, tetapi manusia ada menyumbangkan faktor-faktor kepada penyakit2 yg sedia ada.Kita sebagai manusia telah dipertanggungjawabkan keatas kesihatan badan kita, maka kita haruslah
berusaha supaya diri kita dalam keadaan sihat agar dapat beribadat kepada Allah.

Dr memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan sejenak dgn hadith yg maknanya sedikit sebanyak "Dalam diri2 kamu ada kebesaran Tuhan". Dr menyuruh kita melihat kedua tapak tangan kita dan perhatikan garis2 di tapak tangan kita. garisan2 di tangan kiri menunjukkan angka8 dan 1 dalam bahasa arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 = 99 iaitu bilangan nama2 Allah.

Berikut adalah antara inti2 syarahannya secara ringkas:-

1.Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?

Mengikut cara Rasulullah s.a.w, beliau akan menggaulkan lauk dan nasi
dgn tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasulullah akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya (yg last tu), lalu Rasulullah akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.

Mengapa?
Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzyme, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah
kerana enzyme yg ada di tangan kanan itu merupakan enzyme yg dapat menolong proses peghadaman(digestion), ia merupakan the first process of digestion.
Mengapa menghisap garam?
Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air
mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yg asal dari
bumi(tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.

Kenapa garam?
Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yg paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, di hospital2, the firstline
of treatment for poisoning adalah dgn memberi Sodium Chloride, iaitu
GARAM. Garam juga dapat mengahalang sihir dan makhluk2 halus yg ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul2 lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

Membaca Basmalah(Bismillahirrahma Nirrahim)
Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria2 dan racun ada membuat perjanjian dgn Allah, apabila Basmalah dibaca maka bakteria2 dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

3. Cara Rasulullah minum

Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yg
menghampiri kepada haram.
Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita
minum.Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kitaakan meneguk air dan dalam proses minum tu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yg apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dgn cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.

Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama di atas.Cara minum, seteguk, bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

4. Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali org belum berkahwin yg
berzina, dan merejam sehingga mati org yg dah berkawin yg berzina?

Badan manusia akan mengeluarkan sel2 darah putih atau antibodi yg dapat melawan penyakit. Dan sel2 ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dgn som2 tulang manusia. Lelaki yg belum berkawin ia akan dapat mengeluarkan ribu2 sel2 ini, manakala lelaki yg dah berkawinhanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel2 lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri.
Jadi apabila lelaki yg belum berkawin didapati salah kerana zina
hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan ribu2 sel2 antibodi yg dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya, dgn itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah berkawin, walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dgn itu hukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu.Mengapa ia terletak di Mekah al-Mukarramah dan mengapa ia empat
persegi(cube). Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah dibuat kajian oleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya Ka'abah sekarang itu, adalah betul2 di tengah2 bumi ini.Mengapa ia empat persegi, ia melambangkan perpaduan ummah yg bergerak maju bersama, equality and unity, tidak seperti bentuk pyramid, dimana ia diumpamakan, seperti hanya seorang pemenang yg berada di atas setelah ia memijak2 yg lain.
Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam besar,
Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafi'i, melambangkan kebenaran keempat2 Imam tersebut...

No comments:

ucapan sambil lewa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails