Followers

Thursday, December 9, 2010

BALIK SUDAH..

matahari di sebalik gunung tertinggi di asia tenggara

khidmat sarapan

pemandangan indah gunung kinabalu di masjid kg bombong

ihtilat orang tempatan..terbaik dari amir..route kami yang ketiga
 i
Nama dia zubir,budak kelantan  .final year kos psikologi.first time keluar..dia pakar dalam bab cekodok nih.
 .
gulai lemak

semoga kalian menjadi daie sehingga akhir hayat..insyaallah..(budak-budak josh)
Alhamdulillah kawan baru je tangguh keluar 15 hari..dekat daerah tuaran..kitorang student-student UMS keluar ngan jemaah 40 hari..jemaah kami banyak budak-budak sekolah..orang awam ada 3 orang je..tapi syukurlah semuanyer beres..

Monday, November 22, 2010

BILA SUDAH HABIS EXAM,,,APE LAGI TUNGGU??

SALAM semua..
alhamdulillah kawan tinggal satu paper je lagi (marketing) untuk dijawab pada exam sem 3 ni..

marketing ni just subjek minor buat kawan..major food technology..maybe dia ade kesinambungan antara business dan bidang pemakanan ni so thats why pihak sekolah buat macam tu..

insyaallah sabtu ni kawan akan ke masjid pekan menggatal..(markaz usaha dakwah bagi KK)..bayan hidayat (penerangan dan nasihat-nasihat sebelum keluar di jalan Allah) dan diserapkan pada jemaah-jemaah yang sedang bergerak..(owh ye baru-baru ni ade 10 jemaah dikeluarkan semasa cuti sekolah)..

plan nak kuar 40 hari mungkin tak tercapai dek kerana cuti semester yang tak begitu panjang..apatah lagi nak lepas 40 hari..




dan bila dimesyuaratkan bulan 5 nanti kawan dapat 40 hari insyaallah..keluar semenajung pulak..cuti pon lame ..nak 3-4 bulan kot..tengokla manala taw kawan henjut 4 bulan terus..huhu..insyaallah..amin..


Tuesday, November 16, 2010

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Salam semua..alhamdulillah kawan baru je menunaikan solat sunat aidiladha di masjid universiti..
nampaknya inilah tahun ketiga berturut-turut kawan beraya jauh dari keluarga..

teringat dua tahun lepas semasa kawan still berada di zaman matrikulasi..memandangkan cuti hanya sehari dua,kawan hanya beraya di masjid jamek sri petaling..mase tu tak de teman..mujurlah ade kenal sorang member budak sabah..nama dia nasir(sekang dia fikirman kat UPM,kos Sains Pertanian)..kawan ngan dia stay kat tingkat atas masjid..sambil ulang kaji pelajaran mase dua hari kat sane..ketika jemaah sudah berhimpun untuk sembahyang sunat,kawan tengok majoriti jemaah yang datang ramai orang foreigner..orang arab,afrika,uzbekistan,eropah dan banyak lagi..mungkin mereka pelajar dari luar yang belajar kat IPT sekitar Lembah Klang tu..

Tahun lepas,kawan beraya haji di jalan Allah..kawan dalam rangka keluar 40 hari..di daerah Tuaran.alhamdulillah,meskipun berjauhan dengan keluarga kawan rasa sedikit terhibur dengan kenduri orang kampung...bayangkan setiap rumah akan membuat kenduri masing-masing..dan kuantiti makanan yang mereka hidangkan jauh lebih banyak dari kenduri orang kat tempat kawan..makanan mereka paling terkenal buras..buras ni sebenarnya makanan tradisi orang bugis..buras ni rasa dia cam lemang la,tapi dia tak dibakar dalam buluh, walaupun kampung tu di huni oleh orang-orang bajau bagi mereka tu still amkanan tradisional..alah kawan tak pikir panjang,asal sedap bedal je..

Dan kali ini,kawan beraya di bilik sahaja..tiada lontong,lodeh or apa-apa masakan spesial dari mak..just ditemani magee dan air milo..tu pon ok..sambil tu bace nota..kebetulan insyaallah esok kawan kene jawab paper Biopemprosesan..

oklah..akhir kata..jage iman jage amal..selamat haru raya aidiladha maaf zahir batin..


Monday, November 1, 2010

JORH UMS kali kedua SEM 1 2010/2011


            (gambar diatas;Rosli Baharuddin,seorang karkun hensem, antara  best student yang baru kombo dan baru balik 4 bulan ipb membuat journa sebelum bayan,beliau la yang paling tinggi jazbah,kalau ade masturat yang minat bole la kawan rekmen)

Nahmaduhu wanusolli ala rasulihilkarim..

Ahad,31 oktober 2010 pada pukul 9 pagi sehingga 1 petang telah diadakan satu perhimpunan@ijtimak @jorh bagi pelajar-pelajar UMS yang bertempat di surau kolej kediaman King Fisher(KF).

Anggaran peserta lebih kurang 70 orang dengan Kolej AB menghantar peserta teramai..tahniah!(tapi kolej kawan kot yang paling sikit).Kene kuatkan usaha nih..

Berbeza dengan sem-sem yang lepas dimana jorh ni selalu dibuat di Kolej Indah Permai atau kat kolej kawan,tapi kali ni KF pula dipilih untuk jadi tuan rumah.

Sebelum jorh dibuat,seperti biasa kami khususi budak-budak..dari kutu ,budak lembut sampai la budak-budak unit pengurusan surau..respon sume ok..ye la point nak ajak cakap bab ade makan-makan  je..haha..
Juru bayan kali ni dari jemaah Sri Lanka yang bergerak selama 40 hari di sekitar KK ni..beliau (maulana) banyak menyentuh tentang tanggungjawab sebagai pelajar untuk menjadi yang terbaik seterusnya menjadi asbab hidayat pada masyarakat..dan tak lupa tentang tanggungjwab anak terhadap kedua ibu bapa..dibantu oleh penterjemah yang fasih menterjemah dan teratur susunan kata membuatkan peserta-peserta tidak jemu..(kalau da name karkun lama ade gak tertidur)..huhu..

Sebelum zohor (12 tengah hari),taskil (minta kesediaan) telah dibuka..dan ramai peserta telah bagi azam untuk keluar 20 hari atau kurang selepas exam nanti (cuti tak cukup 40 hari)..jumlah sebenar nak 30 0rang rasenyer..

Lepas zohor ade sikit lagi bayan akedemik..then..saat yang ditunggu-tunngu..ape dia?..taam la kan..
Insyaallah,kami purata student-student ums akan keluar 21 nov ngan 27 nov..kawan 27 hb..macam dalam 15 hari sebelum balik semenanjung..doakan kami semua dan seluruh alam..

Wednesday, October 6, 2010

BEST KE BERBAHAS?

Salam semua..semakin malas nampaknya kawan update menatang blog nih..ye la kot sejak masuk tahun 2 ni ade je bende yang sibuk..pendek kate taun 1 dulu pon tak macam nih..

cume kelmarin kawan terkejut la sikit kan..bila tengok kat c-box yg di attached,ade la somethings komen-komen dari mahasiswa dinamik ni ngan seorang lawannye..kire buku bertemu ruas lah ni..memang adat la kan,da name pon mahasiswa dinamik,kompem la nak komen ape-ape yang x betol bagi ideologi dia..nak perbahasan ilmiah la,itu lah..adui..

ikut pengalaman memang la bila mana sesorang tu bila mahu berjinak dalam sesuatu usaha agama,dia akan rasa cepat nak komen or tak puas hati dengan someone yang bagi mereka silap dalam landasan agama ini..so,pancung berlaku di situ..

jadi kawan pon sebenarnye malas nak layan muke-muke ni..sebab 'perbahasan ilmiah' or perdebatan internet ni memang penipu..kite bole jadi bagus dalam tenet,tapi cam haram bila kat luar..lebih kurang macam tu la kan..


Selawatlah ke atas Nabi...

kepada mereke-mereke yang just pandai komen utk argue,tak salah..yang salah bila ko perasan bajet bagus...macam ilmu penuh di dada...ayat tu cantik la sikit..

kepada lawan 'mereke-mereke yang pandai komen',yang ko layan bawak ape,ko pon bole jadik tolol..

in conclusion,baik aku remove c-box..

Thursday, September 23, 2010

BINA MASJID


Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin. Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan... . ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak

Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin.
Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.

Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

1. Kadi :

At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu asas kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua gi book plak.

kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.

kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:

Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one... .. kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.

Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)

4. Photographer:

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor.

Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah

Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.

Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacang samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.

Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kerete

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naik basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun takleh masok!

Kos: RM300

9. DJ/Karaoke

Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.

Kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat

Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.

Kos : RM3000++

11. Miscellaneous

Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ...

Kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH :
RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... . SELAMAT PENGANTIN BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer... .. Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini.

Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je.
Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal.

Hah... korang bacalah:-

Sebab

1. Anak pompan sorang

2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat

3. Anak pompan paling jambu dalam family

4.
Anak pompan kerja high post

5. Anak pompan biasa pakai barang branded

6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau disenaraikan

7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus

8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap segala-gala

9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif

10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-

1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?"

Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih

2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je."

3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan."

4. "Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lenyek je."

5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones eh?"

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-

1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet."

2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."

3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor."

4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je."

5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi."

6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin."

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya; jawapannya :-

1. "Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much ler."

2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler."

3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je."

4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke; boleh kata semua credit card kita ada lah."

5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."

6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur.Murah nah?"

Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni.

Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2.

Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit. Ada pulak tu..yg terpaksa amik personal loan.. bank rakyat... bank Islam... atau guna kredit card.. lepas kawin.. kepala lagi sewel, dok pikir nak bayar hutang, loan rumah, loan kereta, loan komputer, 'loan bini',.. tak tercapai lah maksud perkahwinan yg sepatutnya semakin memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin susah. Entahlah... . dunia... dunia... "

Sunday, September 12, 2010

TAK BOLEH JADI

kawan copy paste dari satu artikel....isk..isk..
TAKTIK CINA JATUHKAN MELAYU

Rencana ini adalah diterbitkan oleh sebuah majalah di London. Ditulis di dalam bahasa mandarin dan telah dialihbahasa oleh pelajar melayu yang belajar disana. Rencana ini telah disebarkan sekitar tahun 2006 dan kebenarannya telah terbukti.

TAJUK: ’BERSATULAH KAUM CINA’

Kita semua kaum Cina di mana sahaja kita berada mestilah berbangga dengan bangsa kita; samada Cina Amerika, Cina Singapura, Cina Taiwan dan Cina Malaysia. Kita mestilah mengekalkan identiti kita. Di Malaysia, kita mesti memberitahu anak-anak kita dan mengajar mereka cara-cara perjalanan halus. Setakat ini oleh kerana kedudukan kita, kita tiada pilihan untuk memilih kerajaan yang majoritinya dikuasai oleh orang Melayu. Tetapi kita sedar dibidang perniagaan dan perindustrian, orang Melayu tidak ada melainkan mengekalkan bangsa kita (Cina) sebagai unsur utama meninggikan ekonomi Malaysia dengan meletakkan keutamaan Bahasa Mandarin atau Kantonis di dalam akhbar tempatan sebagai syarat penerimaan atau syarat kelayakan perlu. Maka orang-orang Melayu tentunya terpinggir dari bidang pekerjaan tersebut.


Jadi kita mengambil kesempatan ini atas kedudukan kita dan meminta hak-hak politik. Orang-orang kita yang bergiat di bidang pelajaran hendaklah pastikan bahawa generasi yang akan datang tidak akan diajar segala pengorbanan orang Melayu, terutama sekali dalam pelajaran sejarah, Ilmu Alam dan lain-lain mata pelajaran, baikpun di sekolah rendah mahupun di sekolah menengah.

Kita mesti mengajar anak-anak dan anak orang Melayu supaya mempunyai pendirian bahawa kejayaan itu bergantung semata-mata atas kebolehan. Untuk tujuan ini kerajaan Singapura yang kita harus banggakan kerana telah berjaya memecah-belahkan orang-orang Melayu dengan cara membahagikan mereka kepada banyak puak seperti Banjar, Acheh, Bugis, Mandaling, Boyan dan lain-lain. Dari kesannya jiwa Rancangan ini, orang Melayu yang dulunya merupakan 19% daripada penduduk Singapura, sekarang hanya tinggal 10% sahaja. Sekarang mereka tiada pilihan melainkan memuji kerajaan Singapura kerana memberi mereka satu kestabilan, keadilan dan harapan untuk masa depan iaitu mana-mana bentuk yang kerajaan suka dan fikirkan, pasti mereka terima, sebabnya orang Melayu di sanatiada mempunyai suara lagi dan mereka akan tetap menemui kegagalan.

Sebagai orang Cina tulin, saya juga berbangga dengan cara yang dilakukan oleh En. Lim Chong Eu (Tun Dr Lim Chong Eu- Bekas Ketua Menteri) di Pulau Pinang untuk memecah-belahkan orang-orang Melayu di sana. Beliau telah berjaya mengambil tanah-tanah orang-orang Melayu dan memajukannya sebagai kawasan perumahan dan perindustrian. Oleh kerana harga rumah-rumah itu terlalu tinggi bagi orang Melayu, mereka tiada keupayaan langsung untuk memiliki rumah-rumah tersebut. Polisi ini tidak sahaja harus dilakukan di Pulau Pinang, tetapi juga di lain-lain tempat selain bandar-bandar besar seperti Ipoh, Kuala Lumpur, Seremban, Melaka, Johor Bahru dan Kuantan. Kita orang Cina harus mara ke Alor Setar, Kangar, KotaBharu dan Kuala Terengganu.

Tujuan kita ialah untuk menguasai segala kegiatan perdagangan yang berkaitan dengan bahan makanan, enjin, bank-bank serta pertanian. Alasan yang munasabah perlu dicari dan dikemukakan kepada kerajaan untuk menaikkan harga barang-barang keperluan harian. Inilah yang kita akan terus gunakan untuk mendapatkan kekuasaan politik di Malaysia. Oleh kerana kita telah kukuh di bidang Antarabangsa, kita mesti menganggap bahawa saluran penyebaran am yang ada pada kita. Setakat ini, dunia menganggap bahawa kerajaan Malaysia sekarang adalah anti Cina dan Pro-Melayu dan juga kita orang Cina ditindas. Orang Cina tersingkir dari kebanyakan peluang, itulah anggapan mereka. Juga bahawa kepakaran dan titik peluh kita telah tidak diberi dan mendapat ganjaran yang sepatutnya. Walau bagaimanapun, kebelakangan ini terdapat langkah-langkah yang diambil oleh elit-elit Melayu untuk mengubah gambaran ini dan menyuarakan apa yang sebenarnya berlaku.

Kita sebaliknya mematahkan langkah-langkah itu sebelum ianya berjaya dilaksanakan. Dalam bidang politik, orang-orang Cina haruslah bergembira dengan perpecahan demi perpecahan terlibat di kalangan orang-orang Melayu dengan keluarnya Pas dari Barisan Nasional, keluarnya ahli UMNO ke parti KeAdilan dan semakin perpecahan itu menguntungkan kita.

Saya sebagai orang Cina, sangatlah bergembira untuk memberitahu anda bahawa salah satu sebab penyingkiran itu adalah jarum dan tindak-tanduk teman-teman kita Gerakan dan MCA di dalam Barisan Nasional dan DAP dari luar. Sekarang tibalah masanya untuk kita menanam perasaan benci di kalangan orang-orang Melayu terhadap pemimpin mereka. Kalau kita bijak menjalankan operasi kita, kita akan berjaya mengasingkan Perdana Menteri sekarang ini yang terlalu jujur menjadi seorang Ahli politik. Kalau kita orang-orang Cina bersatu, kita berjaya memecah-belahkan Dato’ Sri Dr. Mahathir Mohamed dengan Dato’ Sri Anwar Ibrahim, kumpulan Abdullah Ahmad Badawi dengan Kumpulan Najib Tun Razak.

Apabila British meninggalkan Malaysia, pemerintahan adalah di tangan beberapa orang Melayu pilihan. Kita ketahui bahawa pemimpin-pemimpin Melayu ini kiranya disukai oleh orang Melayu sendiri. Pada keseluruhannya, mereka adalah orang-orang miskin tetapi bernafsu besar. Kita berkeupayaan memberikan apa yang mereka mahu. Kita akan terus mendapat apa yang kita kehendaki dari mereka. Kemudian sesudah kita memberi mereka secukupnya, kita akan mendedahkan mereka ini. Kita akan meminta mereka supaya dilucutkan daripada jawatan-jawatan mereka. Kita tidak akan rugi apa-apa dengan pemecahan itu, malah menguntungkan orang-orang Cina. Pekerjaan ini mesti dijalankan dengan licin, supaya intelek-intelek Melayu tidak akan menyedarinya. Setakat ini kawan-kawan kita di bidang perniagaan telah berjaya mengenepikan Dr Mahathir, Dr Abdul Rahman Yaakob dan semua pelampau-pelampau dalam UMNO termasuk juga sektor kerajaan
Kita orang-orang Cina harus bangga kerana orang-orang Melayu yang menerima rasuah ini telah diletakkan di badan-badan berkanun. Di UDA kita telah mendapat keuntungan yang banyak walaupun orang kita nombor dua di situ. Mereka yang tidak mempunyai pandangan yang kuat akan terus sanggup menjual orang-orang dari bangsanya sendiri, kiranya mereka diberi apa yang mereka kehendaki dan kita pula hendaklah menggunakan kelemahan mereka ini untuk kepentingan diri kita.

Kita akan gagalkan mereka dengan Tentera Darat, Laut dan Udara. Kita akan terus gagalkan mereka dalam polis. Kita telah buktikan bahawa tanpa kita orang-orang Cina, mereka tidak akan mendapat apa-apa maklumat berkenaan dengan kegiatan Komunis. Kita juga perlu bekerjasama dengan pergerakan di bawah tanah kerana tujuan kita adalah sama iaitu menguasai Malaysia.

Kepada kita, caranya tidak lain sama ada menerusi politik atau perjuangan bersenjata. Satu perkara lagi yang patut kita gunakan adalah kebencian yang ada pada orang-orang Melayu dengan Sultan-Sultan
mereka. Kita mesti menguatkan lagi kebencian ini supaya apabila orang-orang Melayu tidak mempunyai kepercayaan terhadap Sultan-Sultan mereka, mereka akan hilang suatu simbol perpaduan dan kita dengan mudah sahaja dapat membawa mereka kepada kemusnahan mereka sendiri.

Untuk membuktikan apa yang saya katakan, sebagai seorang Cina, kita tahu kerajaan Malaysia sekarang lemah. Kelemahan ini terbukti dengan kegagalan mengawal harga barang-barang keperluan. Kita boleh menurun mana-mana cukai dengan menurunnya harga buah oren menjelang Tahun
Baru Cina, tetapi kerajaan tidak berbuat demikian apabila tiba Hari Raya orang-orang Melayu kerana saya tidak pernah ingat harga buah Kurma diturunkan menjelang Hari Raya.

Pemimpin-pemimpin Melayu bertujuan untuk menolong orang-orang melayu dalam rancangan Malaysia ke-7. Kita orang-orang Cina harus menunjukkan sokongan kita terhadap rancangan ini kerana kita tahu mereka tidak akan mencapai matlamatnya. Di sebaliknya, apabila mereka hendak
memajukan rancangan Felda, kita orang-orang Cina akan mendapat keuntungan melalui pembinaan jalan, pembinaan bangunan, pembinaan rumah-rumah, parit, pemotongan pokok, penyediaan tanah dan lain-lain.




Segala bentuk pembangunan akan membawa keuntungan kepada orang-orang Cina, yang juga bermakna kejayaan serta kekayaan orang-orang Cina akan bertambah. Sekarang ini saya percaya, orang-orang Cina sudahpun memegang 60% daripada kekayaan negeri ini termasuklah tanah. Sebaliknya orang-orang Melayu hanya memegang 3% berbanding 4% kepunyaan asing.
Kita tidak boleh berpuas hati. Kita orang Cina hendaklah mendapatkan kekayaan orang-orang asing ini sebelum ianya jatuh ke tangan orang-orang Melayu. Taktik kita memberi saham kosong kepada orang-orang Melayu hendaklah disambung terus kepada orang-orang Melayu ini dan akan mengenepikan orang-orang Melayu lain daripada memasuki bidang kewangan terutamanya sebagai akauntan.

Di bidang pelajaran kita mesti mewujudkan Universiti Merdeka secepat mungkin. Kita mesti terus menghantar beribu-ribu anak-anak kita ke Hong Kong, Taiwan , Amerika atau di mana-mana di dunia ini. Apabila mereka pulang kita akan memasukkan mereka di sektor-sektor Swasta yang mengandungi 80% daripada peluang pekerjaan. Oleh kerana keadaan ini, kerajaan sekarang ini yang pro-Melayu tidak akan berjaya menguasai keadaan pasaran. Petani-petani yang terdiri dari 75% orang-orang
Melayu terus tidak bertanah. Nelayan akan tetap miskin oleh kerana pegawai-pegawai kerajaan mereka sendiri sudah tidak boleh dipercayai lagi.

Orang Cina harus menolong untuk memusnahkan segelintir pegawai-pegawai Melayu yang dedikasi dengan membawa mereka ke golongan kita. Kita dengan demikian diharapkan akan membuat mereka gagal dalam tujuan asal mereka. Ini kita pastikan lakukan dengan usaha bersama antara sektor swasta atau kerajaan.

Beberapa di kalangan Cina mungkin bertanya sama ada boleh atau tidak mengambil alih negara ini dengan pasukan tentera. Saya menjawab, mereka hanya general-general bodoh. Lihatlah sahaja kelulusan mereka dan pengalaman mereka dan lihat pula apa yang berlaku di Indonesia. Di Indonesia mereka semua boleh dibeli. Jadi, setelah kita memegang kuasa politik, kita boleh ketepikan pasukan tentera ini. Kita orang-orang Cina mempunyai kebolehan untuk bermuka manis dan dipercayai oleh orang-orang Melayu dan kita harus memainkan peranan kita dengan baik. Kita akan terus bermanis muka dengan berkawan bersama mereka kerana waktu ini kita belum boleh menunjukkan niat dan belang kita yang sebenar. Contoh yang paling konkrit kita mengalami kekalahan teruk dalam atasan dan saya tahu apa yang ada di dalam otak mereka dan apa yang difikirkan. Pada keseluruhannya, pemimpin-pemimpin sekarang sedang takut menemui pengundi mereka.

Kita mesti mengumpulkan tenaga dan usaha mematahkan mereka dengan cara perlahan-lahan. Pada masa yang sama juga kita mesti perkuatkan dan mengapi-apikan risauan kesangsian orang-orang Melayu terhadap pemimpin-pemimpin mereka. Ini kerana terlalu jelas ketidakstabilan
dan kemiskinan masyarakatnya. Akhirnya diharapkan mereka ini tidak akan berminat untuk mengundi dan membiarkan takdir yang menentukannya.


Kita akan membuat penentuan ke atas mereka dan masa depan mereka kerana orang-orang Cina akan menjadi pemimpin-pemimpin mereka itu.

Oleh Dr. Ng. Seng

Komen
Setelah saudara/saudari meneliti akan hakikatnya, saya meminta saudara/saudari merenung sejenak jauh ke hadapan akan nasib bangsa kita. Tidak mustahil dalam jangka masa dua penggal pilihanraya akan datang, segala hasrat dan cita-cita tersebut akan dapat dibuktikan kepada kita semua. Memandangkan kepada jumlah pengundi di Malaysia sekarang ini seramai 7 juta itu, hampir-hampir separuh darinya terdiri dari bangsa Cina. Kita sebagai anak pribumi Malaysia Jati, wajiblah menginsafi dan bertindak cepat sebelum nasi menjadi bubur.Sedarlah, insaflah, bangunlah bersatu, pada menjalani kesedaran pertaruhan ini. Janganlah diabaikan.
Ingatlah kebangkitan kamu di hari ini walaupun kecil akan dapat menghindarkan kehancuran agama, bangsa dan tanah airmu BUMI MALAYSIA. Jangan biarkan generasimu dan anak buahmu di hari kemudian menangis tersedu sendirian. Jangan biarkan ayam mati kelaparan di kepuk sendiri dan itik kehausan di kolam sendiri. Nenek, ibumu dan bapamu yang telah lewat usianya itu tidak mungkin boleh dijaga atau disedarkan lagi. Hanya kamu golongan yang bersemangat waja ini saja yang boleh memainkan peranan ini. Panjangkan salam kesedaran ini kepada saudara-maramu yang lain demi bagi melindungi maruah bangsamu.

"BANGUN MELAYU, ISLAM DAN PERTIWI".
Bangkitlah dari sekarang sebelum terlambat.

Thursday, September 9, 2010

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN


Salam buat semua..makin jarang kawan update time posa-posa nih.. kawan mintak maaf la kalau ada salah silap semenjak kawan menulis blog ni.. dan juga tidak lupa kawan dan family ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri pada semua pembaca LK(lampu kalimantang).. di sebalik kegembiraan menyambut syawal,kita kene rase sedih atas pemergian ramadhan yg mulia..sebab dengan ramadhan lah kita secara automatiknya berpeluang menjadi jutawan segera disebalik pahala yang dinilai berganda-ganda..so atas maksud tu la,kene banyak doa.tilawah,zikir dan solat sunnat..

p/s:rmai budak cam x puas ati pasal entry mahasiswa dinamik acuan agama yg kawan post bulan 7 lepas..anta mesej la,post kat chat box la,akaun fb la..huhu

Wednesday, August 25, 2010

SIRI JELAJAH SABAH 2010 (bukan khuruj la)

        Alhamdulillah isnin 23 ogos ari tu lebih kurang jam 4 pagi kawan sampai semula ke kampus.kawan saja menyibukkan diri dengan aktiviti sebigini.hehe..masyaallah,mane tak teruje kalan satu sabah tanpa keluar satu sen pon.kalo tambang dari KK-TAWAU pon da nak RM 50 ++,inikan pusing total,Kudat,Kota Marudu,Sandaqan,Lahad Datu,Tawau,Kalabakan,Keningau,Tenom dan terakhir Beauford.

        rombongan siri jelajah kami ni sempena Bulan Kemerdekaan so salah satu exco MPP U kawan ni .dyorang organize la macam-macam aktiviti dan salah satunye siri jelajah sabah dan sarawak.apa matlamat dia? haha mestilah kene buat roadshow ke sekolah-sekolah sekitar sabah ni kan.

       kawan dilantik jadi kepala AJK teknikal.so ade gak la pening-pening lalat nak handle barang-barang cam
LCD,laptop,PA system..first time la kire ni jadi ajk teknikal.

      berbalik pada cerita,rombongan kami dirasmikan dengan jayanya oleh TNC sendiri,Prof Kasssim.woha,so kami berlepas dari kampus lepas zohor dan terus menuju ke destinasi pertama,Kudat..200km dari KK ..program kat kudat ialah melawat sm teknik kudat,bagi ceramah dan belah..malam tu kawan jumpe satu jemaah jalan kaki dari Kubang Bujuk..dengar cerite 4 bulan..da nak abis pon..

       esoknya bertolak ke sandakan,tapi sangkut pulak kat kota marudu (streng bas rosak).tunggu punya tunggu dalam 3 jam bas pon sampai.Jalan terus ke sandaqan ikut jalan sapinango..huhu..hidayat syeikh jalan nya.kat semenanjung kompem tak de.



Kudat ke Sandakan ni lebih kurang 400 km la(jb-kl).Sekolah seterusnya yang dilawati SMK Elopura..kat asrama diorang jugak la kitorang berbuka,minum malam sampai la bersahur.Aiseh kitorang tak sempat masuk bandar Sandakan da..sebab sekolah tu kat pinggir2 bandar..
Esoknya,jumaat 20 ogos kitorang bertolak ke Tawau..maw tak nak berjabuk dalam bas.dari pukul 8 pagi sampai la kol 3 petang.haha.anggaran jaraknya 500 km kot (johor-perak)..limpas(lalu) beberapa bandar cam Lahad Datu,Kunak tapi tak masuk Semporna..bila sampai Tawau,kawan sedikit kagum la.maju jugak.macam Kota Bharu..besar nya cam Semban..(anggaran je)..
Berbuka pose kat MRSM TaWAU..mrsm baru..kat sane ramai cikgu2 kelantan,so buke nasi kerabu la..malam nye bile abes program kat mrsm tawau kitorang pegi makan nasi lalap..sebab dengo citer antare makanan femes kat sini..rm 6..tapi puas hati la..ayam 2 ketul,telur,sambal,kobis,sup,kcang panjang dlln..mesti korang yang x penah makan blur bile nak imagine..haha..x pe gi sabah makan la..sebot je NASI LALAP..ala kat KK pon ade.
Esok gerak ke Keningau..through Kalabakan..fuh travel paling mencabar..sape yang penah gune jalan ni paham2 la..7 jam..dengan jalan yang berbatu dan berdebu..tiada R &R mcam highway kat semenanjung..tandas lagi la x de..kiri kanan hutan tebal pokok2 balak..hidayat ummat..kalo kawan tengah kua kompem menangis..jarak dia ada la cam dari JB-kemaman..fuh..cube la bayangkan korang dari joho ke ganu ngan jalan berbatu kerikil ngan berdebu..tapi yang heran drebar bas rilek je speed cam kat highway..x pe asalkan jangan rosak..haha..da macam naik kude kitorang dalam bas..ceh padahal tido da bape lap pon x taw..
Bile sampai je kat keningau punye la lege..sebab da x ber kude lagi..baw la rase jalan tar..punye la nikmat..terus ke IPG Keningau..buke sini la paling sedap..
Esok nya (ahad,22 ogos),kitorang bergerak ke Beauford..haha..da nak tamat upenyer..program terakhir kat SMK beauford 1..ok semuanya berjalan dengan lancar..bereh..jam 11.30 malam kitorang gerak balik ke Kampus..
Sampai-sampai dapat tido bape jam je,coz kol 8 da kene ade kat Dewan Kuliah..ade test..30% markah tu..bole la jawab no probs padehal mate merah cam bijik sage..
P/s:ramadhan paling slow tahun ni buat diri kawan..Allah..ampunilah dosaku yang lepas..

Enhanced by Zemanta

Sunday, August 15, 2010

FADHILAT ZIKIR

                                         syok berzikir sampai tertidur-adik bongsuku

Beberapa hadith yg menyatakan fadhilat berzikir:

RasululLah saw bersabda: Allah swt berfirman: "Ketika hambaKu mengingatiKu dalam hatinya, maka Aku mengingatinya dalam diriKu. Jika dia mengingatiKu dalam suatu kelompok, maka Aku mengingatinya dalam kelompok yg lebih baik dari kelompoknya. Jika dia dekat kepadaKu sejengkal, maka aku dekat kepadanya sedzira'(satu lengan). Jika ia dekat kepadaKu sedzira', maka Aku mendekati kepadanya sedepa. Jika dia berjalan kepadaKu maka Aku berlari kepadanya."

RasululLah bersabda: "Tujuh golongan dinaungi Allah dalam naunganNya pada hari tidak ada naungan kecuali naunganNya. Diantaranya adalah lelaki yg berzikir kepada Allah di tempat sunyi lalu kedua matanya berlinangan kerana takut kepada Allah."

RasululLah bersabda: "Allah SWT berfirman: "Siapa sibuk mengingatiKu dari meminta dri Ku, maka Aku beri dia lebih baik dari apa yang Aku berikan kepada orang-orang yg meminta."

Dari A'masy, dari Abi Shalin, dari Abi Hurairah dan Abi Said al-Khudri, dari RasululLah saw, beliau bersabda: "Sesungguhnya Allah swt mempunyai malaikat yg tinggal di bumi. Jika mereka bertemu dgn kaum yg berzikir kpd Allah Azza Wa Jalla, mereka memanggil: "Kemarilah pd keinginanmu." Lalu mereka datang dan mengelilingi mereka di langit. Maka Allah swt berkata: "Apa yg diperbuat para hambaKu waktu kau tinggalkan mereka?" Mereka menjawab: "Kami tinggalkan mereka dlm keadaan sedang memuji, mengagungkan dan menyucikanMu". "Apakah mereka melihatKu?" Tanya Allah. "Tidak", jawab malaikat. "Bagaimana kalau mereka melihatKu?" tanya Allah lagi. Para malaikat menjawab: "Tentu saja jika mereka melihatMu, mereka akan lebih memuji, mengagungkan dan menyucikan Engkau." Allah bertanya: "Dari bahaya apa bahawa mereka mereka memohon perlindungan?" "Dari neraka." "Apakah mereka melihat Neraka?" "Tidak." "Bagaimana seandainya mereka melihatnya?" "Jika mereka melihatnya tentu mereka akan lebih menjauhinya." Kemudian Allah bertanya: "Apa pula yg mereka cari (minta)?" Mereka menjawab: "Syurga." "Apakah mereka itu melihatnya?" "Tidak." "Bagaimana jika mereka melihatnya?" Mereka menjawab: "Jika mereka melihatnya, tentu mereka lebih merindukanya." Kemudian Allah swt berfirman: "Aku saksikan padamu bahawa Aku telah mengampuni mereka."

Monday, August 9, 2010

BERSUARA ATAU DIAM



Diriwayatkan daripada Abu Syuraih al-Khuza'iy r.a katanya:

Nabi s.a.w bersabda: Sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia berbuat baik kepada jiran tetangganya. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia memuliakan para tetamunya. Sesiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia bercakap hanya perkara yang baik atau diam.


Penerangan Hadis:

Mengenal Manusia

Allah SWT memiliki suatu sifat dan akhlaq yang sebenarnya amat akrab dengan kehidupan manusia. Iaitu mustahil bagi Nya berbuat perkara yang sia-sia, tanpa tujuan, ataupun mengandungi kesalahan. Kalaupun ada penciptaan atau kejadian yang tampak kejam, ia hanyalah bersifat sementara.

Ertinya, jika dilihat dan diteliti, akhirnya ia akan membuktikan bahawa dibalik kejadian itu semua ternyata mengandung nilai-nilai kebenaran. Dan dalam hal ini, manusia memang harus banyak melihat sejarah hidupnya secara peribadi mahupun sejarah kemanusiaan itu sendiri, tujuan ia diciptakan, ke mana destinasinya dan sebagainya.

Akhlaq tersebut amat akrab dengan kita kerana ia tercermin kemanapun kita melihat. Pantulannya boleh dilihat kepada sesiapa yang ingin melihat. Sulit bagi kita untuk menyebutkan suatu makhluq atau kejadian alam yang diciptakan tanpa ada gunanya.

Seolah semua menyiratkan bahawa Allah SWT menciptakan ini untuk sebuah tujuan. Bukan sekadar permainan tanpa arah. Firman Nya:

“Dan Kami tidak menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada antara keduanya dengan mengandungi kesalahan. Yang demikian itu adalah anggapan orang-orang kafir, maka celakalah orang-orang kafir itu karena mereka akan masuk neraka.” (38: 27)


Tujuan Hidup

Kejadian seekor nyamukpun ternyata begitu penting di mata Allah, sehingga disebutkan di al-Quran. Firman Nya:

“Sesungguhnya Allah tiada segan membuat perumpamaan berupa nyamuk atau yang lebih rendah dari itu. Adapun orang-orang yang beriman, maka mereka memiliki ilmu sehingga mereka tahu bahwa itu adalah al-haq dari Rabb mereka, tetapi mereka yang kafir mengatakan:"Apakah maksud Allah menjadikan ini untuk perumpamaan?". Dengan perumpamaan itu banyak orang yang disesatkan oleh Allah, dan dengan perumpamaan itu (pula) banyak orang yang diberinya petunjuk. Dan tidak ada yang disesatkan Allah kecuali orang-orang yang fasik.” (2: 26)

Tetapi kenapa manusia sentiasa kebingungan mencari dan mengenalpasti fungsinya? Kenapa kita senantiasa tertanya-tanya tentang tujuan keberadaan kita di muka bumi ini? Kenapa diri manusia dipenuhi sikap-sikap ketidaktahuan akan fungsinya? Apakah mungkin kita hidup tanpa tujuan yang jelas, kukuh dan konkrit?

Tidak mungkin!

Allah SWT menjadikan seekor nyamuk pun ada manfaat dan fungsinya. Bahkan sejak lahir mereka sudah tahu apa yang harus dibuat dan apa fungsi yang harus dijalankan.

Kerana itu amat mustahil, bila susuk tubuh insan yang Allah khabarkan diciptakan dalam 'ahsani taqwim' (pembentukan yg paling sempurna), dilahirkan hanya untuk sia-sia dan tanpa tujuan.

Apa mungkin seorang manusia lahir hanya untuk membesar dewasa, berkeluarga, dan mati?

Sesungguhnya pada manusia itulah tugas yang amat berat dipikul tambahan pula ia sebagai wakil Allah SWT di atas muka bumi ini, untuk mentadbir alam. Ingat, langit, bumi, gunung-ganang, bukit-bukau semuanya tidak sanggup membawa amanah Allah, kecuali manusia yang menyatakan kesanggupannya.

Justeru, manusia perlu berhati-hati dalam melaksanakan tanggungjawab ini supaya tidak tergolong di dalam manusia yang berbuat kezaliman dalam kejahilan.

Lebih baik diam dari mengomen perkara yang kita tidak tahu. Tidaklah nanti dikata orang, hanya berani dibelakang, tetapi bila diajak bermuzakarah, berdiskusi, batang hidung pun tidak kelihatan.


Riwayat: Sahih Muslim

Thursday, July 29, 2010

SIAPA MAHASISWA DINAMIK ACUAN AGAMA?

kenapa banyak kita jumpa slogan-slogan ni kat kampus kita,ataupun jika kalian yang membaca artikel ni bekas pelajar-pelajar universiti pasti ingat lagi ekk..ade satu kes ni..

Kita  sering diwar- warkan sebenarnya kita telah memasuki satu alam transformasi dari zaman persekolahan mahupun matrikulasi kepada satu alam yang memerlukan anjakan drastik samada mempunyai kredibiliti 'soft skill' contohnya terer berucap di khalayak ramai,berhujah,berdebat soal dasar-dasar auku,memimpin persatuan dan gerakan underground seterusnya masuk pilihanraya kampus samada Pro-A ataupun Pro-M ataupun malas nak pikir panjang-panjang korang pon jadi bebas...Hahaha..(kan senang)

Lalu korang pon terkesan lagi dengan cerite menarik senior-senior yang dengan bersemangat suruh join pape program untuk stay kolej pada sem-sem akan datang..nak mudah cakap jadi mahasiswa dinamik dan aktif!

Yang bekas-bekas ajk kerohanian di zaman sekolah ataupun matrik mahupun poli ape lagi terus join student islamic association or kat kampus kawan gerakan 'x' dengan harapan dapat menjadi mujahid dan mujahidah yang berjuang di landasan Islam bertunjangkan Al-Quran dan Hadis..(fuh ayat x bole bla)
Apatah lagi akak-akak dan abang-abang senior gune slogan puitis "kearah mahasiswa progresif wadah revolusi Islam"..

Ape lagi seronok bkan main sebab dapat kawan baru yang sangat alim,kaki dalil,kopiah rm49 yang ade lambang kat tepi,penah ikut demo dan sebagainya..tambahan lagi kenalan-kenalan baru yang sememangnya seorang kaki internet islamik yang banyak mengeluarkan artikel-artikel menarik buat tatapan pengunjung..
wow!macam best..

..
lalu  nampak pulak ramai siswi yang bertudung labuh bak kata pepatah sejuk mara memandang..ceh..yang mamat ni boleh berangan lagi nak 'baitul muslim' bila da jadi tahun 3 nanti..ada azam?bagusla kot..
mamat ni pon ade intention selain nak join persatuan,nak jadi AJK jugak!!haha..ye la kan best dapat jadi amir persatuan,orang kenal,waro',siswi alimah ramai kenal..wow sekali lagi..

selain tu juga,dapat banyak artikel berkaitan agama dan memandangkan korang sebagai ajk,so kene la jadi tukang tampal kat blok-blok asrama,bus stand,masjid surau dan juga sebelah kafe..(dengan harapan arikel yg ditampal dapat menyedarkan mahasiswa-mahasiswa yang dilambung ombak dunia)..
hui,sekali imbas,korang pon cakap,akulah jundullah!!wow kali ketiga!

bila kemana-mana pakai jaket yang kat belakangnye tertera persatuan mahasisawa xxxxx..pergh orang tengok kompem cakap,inilah dia mahasiswa islamik harapan negara..lalu ko pon dengan 'zuhud' nye tundukkan pandangan..ye la kan,ade muslimat gak la tengok!!!

kejap-kejap!baik kwan tukar dari korang ke mamat..tak la rasa bersalah sangat..

Jadi bila korang@mamat ni semakin lama join macam-macam aktiviti,kepala dia@korang semakin ligat dengan semangat jihad dan kalau boleh on the spot nak pergi Palestin.Dalam laptop punye la banyak e-book islamik.Macam - macam tokoh ade,yang da syahid,yang meninggal dunia atas pembaringan mahupun yang still hidup lagi berjuang atas dunia yang fana ini ataupun nak sedapkan ayat lagi dunia caca marba.
Belum lagi tengok kat rak-rak dalam bilik dia,fuh lagi kaw.Siap tukar-tukar lagi ngan member satu jemaah.Silibus-silibus usrah pun banyak yang da khatam.Alhamdulillah la kan.Setakat mazayakni....siap bole kupas satu-satu rangkap.Wah untungnye anak sape la tu ekk??

bila mamat ni da naik syeikh mentang-mentang la da nak jadi presiden gerakan sauh kapal.dia pon ade satu feel yaktu suke tengok salah orang.Lebih-lebih lagi kalau ade mane-mane yang individu yang tak satu kepala.Lebih-lebih lagi mereka-mereka yang bermanhaj lain.Kire mamat ni ade sifat assobiyah la kan.Istighfar tuan..

tibe-tibe rase nyampah pulak bila tengok ade segelintir budak-budak lain buat usrah cap lain.so,kene ikut usrah cap sauh kapal yang totally bagus cap dia..apatah lagi tengok budak-budak yang membuat usaha ziarah bilik ke bilik..peh,apa barang..selamba badak je tuduh usaha ziarah tu berasal dari usaha missionary (astaghfirullahalazim) sebab mamat ni penah bace buku karangan elders-elders beliau yang mengatakan cara itu milik missionary dan tidak relevan dengan mase..

pergi tamrin,muktamar da biase,muwasafat tarbiyah jadi pegangan,tapi nak gi semayang berjemaah punye la susah..kenape ekk?..adus susah nek beliau cerite,tapi kalau ostat-ostat bagi kuliah yang ade unsur-unsur politik or menghentam individu lain bukan main suke lagi..hehe..silap resolusi kot..ye la kan,solat dhuha seminngu sekali,turun subuh pon seminggu sekali,qiamullail 2 bulan sekali..hurm..
melalui aktiviti-aktiviti 'kemahasiswaan dinamik cara islam' akhirnya mamat ni telah terperangkap jua,..bab cinta ngan muslimat waro,jawatan,of course la study sumenye lingkup..
menyesal akhirnya..

tak salah kalau kite nak aktif sampai matlmat mahasiswa dinamik tercapai,tapi kita sering memandang remeh kepada benda yang sepatutnya dipandang tinggi cam semayang berjemaah dan paling mudah mengamalkan sunnah-sunnah nabi dari segi penampilan;bela janggut,cukur misai,isbal,amalkan bersugi,minyak wangi..apatah lagi sebagai student yang membawa imej agama Islam yang mulia..aspek pelajaran perlu kita tekan kerana pelajaran adalah dakwah yang utama bagi mahasisawa..ni usrah sampai berpagi-pagian,kelas tinggal..tak manis la kan.so mane pegi aulawiyatnya wahai sang mahasiswa??

kita perlu memandang tinggi usaha-usaha dakwah yang dilakukan oleh rakan-rakan yang lain walaupun kita tidak berada dalam usaha yang sama bukan menjadikan mereka target-target atas alasan tidak sama-sama duduk satu halaqah..mahaupun tak satu fikrah..

jauhilah cinta-cinta islamik dek hari-hari tengok movie KCB sebab kita akan menabur putik-putik fitnah kepada mereka-mereka yag baru nak dekat pada agama yang mulia.Carilah kebenaran bukannya kemenangan.dan paling penting,jangan terlampau syadid...coz it is poisonuos..

jadi pikir-pikirkan lah..gambar kat atas tu setakat hiasan.x mewakili mana-mana badan.

p/s:ade sorang member ni dia cakap kat kawan,’aku nak jugak jadi mahasiswa yang dinamik2 ni,tapi TNC reject plan aku la..baw nak aktif sikit tak bole..haha”






Saturday, July 17, 2010

KIMCHI

Kimchi (Hangul: 김치, gimchi) adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemeraman yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.
Sayuran yang biasa digunakan untunk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Pada zaman dulu, kimchi dipanggil sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang bermaksud "sayuran yang direndam."
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi kimchi jjigae, nasi goreng kimchi kimchi bokkeumbap dan pelbagai masakan lain.
Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.

Sejarah

Kimchi mengalami diperam dalam gentong
Sayuran masin berwarna hijau merupakan bentuk awal kimchi sewaktu cili belum dikenali di Korea. Setelah dicampur dengan garam, sayuran dimasukkan ke dalam bekas tanah liat setelah diberi garam dan diperamm di dalam tanah sebagai persediaan makanan sewaktu sayuran segar tiada ketika musim sejuk. Orang Korea mula mengenali cili ketika pedagang Portugis dari Jepun yang datang ke Korea pada abad ke-16.
Pedagang Portugis menyebarkan cili ke seluruh dunia. Kapal-kapal Portugis berlayar melewati Tanjung Harapan di Afrika hingga ke India pada tahun 1498. Kemudian, cili yang berasal dari Amerika Selatan dibawa ke Asia melalui pelbagai pelabuhan di Afrika atau terus menyeberangi Lautan Pasifik. Pada tahun 1500-an, pedagang Portugis sudah berdagang di Tanah Melayu dan cili dibawa ke China beberapa tahun kemudian. Pedagang Portugis sampai di Jepun dan Korea pada tahun 1549. Filipina mula mengenal cili pada tahun 1564 oleh perdagangan kapal Sepanyol yang membawa cili ke kepulauan Melanesia dan kawasan Mikronesia.
Resepi sayuran dan labu masin sudah dimuatkan ke dalam buku resepi terbitan tahun 1670, tetapi tidak menggunakan cili. Dalam catatan sejarah abad ke-17 ditulis tentang 11 jenis kimchi, sedangkan cili sebagai bahan kimchi mungkin baru terkenal bertahun-tahun kemudian (menurut perkiraan 200 tahun kemudian) [1]. Sebelum abad ke-19, kimchi hanya dibuat dari sayuran asli Korea kerana sawi putih berkemungkinan besar tidak dikenali di Korea hinggalah abad ke-19[2]
Kimchi adalah makanan terkenal di China dan Jepun. Kimchi versi Jepun sudah disesuaikan dengan selera tempatan, kurang pedas dan lebih manis.

Kesihatan

Kimchi disebut sebagai salah satu dari lima "makanan tersihat" di dunia menurut majalah Health Magazine. Kimchi kaya dengan vitamin, membantu pencernaan, dan berkemungkinan dapat mencegah barah.[1] Sayuran yang sudah lama diketahui baik untuk kesihatan, apatah lagi ditambah bakteria hidup pada kimchi yang lebih banyak dari yogurt. Penggunaan cili merah dengan banyak dalam kimchi juga sering disebut-sebut baik untuk kesihatan.
Menurut pengkaji di Universiti Kebangsaan Seoul, terdapat beberapa bukti yang menunjukkan kimchi mungkin dapat digunakan untuk mengubati burung yang terjangkit selsema burung. Ayam yang dijangkiti selsema burung sebanyak 13 ekor diberi makan pati kimchi dan 11 ekor antaranya mula sembuh seminggu kemudian. Tetapi ketika ini tiada bukti penelitian yang sama boleh digunakan untuk mengubati manusia.[2]
Kebaikan kimchi untuk kesihatan manusia terus menjadi kontroversi kerana kimchi kadang-kadang dikaitkan dengan pelbagai kesan buruk pada kesihatan.

SIHAT CARA ORANG KOREA

Oleh SITI NOR AFZAN KASIMAN



KIMCHI dianggap makanan terbaik di dunia kerana memiliki lima elemen penting yang diperlukan oleh tubuh.



PADA usia 76 tahun. Dr. Muhammad Kim masih aktif melakukan rutin senaman pagi dengan berjoging sekurang-kurangnya dua kilometer setiap hari.
Selesai beriadah, Muhammad bersiap-siap untuk ke pusat perawatan tradisional miliknya yang terletak di Kelab Golf Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur untuk memenuhi temu janji dengan pesakit-pesakitnya.
Sebelah malam pula, adakalanya bekas pegawai tentera berpangkat kolonel dari Seoul, Korea Selatan ini perlu menghadiri majlis rasmi melibatkan ekspatriat Korea.
Padat dengan jadual seharian, lelaki bertubuh kecil tetapi bertenaga ini tidak lokek berkongsi tiga rahsia untuk memiliki kesihatan yang sejahtera.
“Saya bersenam, mengambil herba ginseng dan makan kimchi hampir setiap hari, itu rahsia kecergasan saya,” ujarnya ketika ditemui Jurnal di pusat rawatannya baru-baru ini.
Muhammad menjelaskan beliau sangat sukakan aktiviti yang mengeluarkan peluh terutama joging.
“Setiap pagi saya akan berjoging selama sejam. Sekiranya hujan, saya tidak menolak untuk keluar bersenam.
“Saya akan berjalan kaki dengan memegang sekaki payung,” katanya.
Ramuan wajib
Mengagumi khasiat ginseng yang dianggap sebagai penyumbang kesihatan dan awet mudanya, Muhammad bagaimanapun mengamalkan rutin mengambil serbuk ginseng secara tidak berlebihan.
“Saya ambil sedikit demi sedikit selang beberapa hari untuk membantu peredaran darah yang lebih baik,” akuinya.
Di Korea, ginseng lebih terkenal sebagai ubat untuk menjaga kesihatan, mencegah penyakit dan meningkatkan sistem imunisasi tubuh.


GINSENG merah ini melalui proses rebus dan pemanasan selama empat.



Terdapat lima negara yang memiliki ginseng iaitu Korea, China, Jepun, Kanada dan Amerika Syarikat namun penghasilan ginseng secara komersial di Korea menjadikan ginseng dari negara tersebut sebagai yang terbaik.
Bahkan, para pengkaji menyifatkan ginseng Korea adalah lebih berkhasiat kerana ia tidak pernah dipalsukan seperti ginseng China.
“Sejak dahulu lagi, budaya masyarakat Korea dan ginseng sangat rapat malah setiap hari rakyat Korea akan mengambil ginseng. Tidak hairanlah, Korea mendapat jolokan ‘Negara Ginseng.’
“Tradisi ini turut diamalkan sehingga hari ini. Bahkan bagi sesetengah orang, ginseng adalah ramuan wajib dalam masakan Korea supaya makanan lebih berkhasiat, contohnya sup ginseng dan telur goreng,” kata Muhammad.
Tambahnya, belum ada kajian yang menyatakan khasiat ginseng sebagai penambahan ghairah seks lelaki.
Sebaliknya amalan mengambil ginseng sama ada dalam bentuk pati, serbuk, teh dan lain-lain bertujuan untuk menjaga kesihatan.
Ajaib
“Dalam satu kajian oleh para doktor antarabangsa, pengambilan ginseng secara konsisten mampu mengurangkan risiko Alzheimer, menangani kencing manis, mengatasi masalah tekanan darah tinggi dan menguatkan sistem imunisasi badan.
“Malah, ginseng juga banyak digunakan untuk meningkatkan daya ketahanan fizikal dan mental, memberi tenaga, menstabilkan fisiologi badan, merendahkan paras kolesterol dan mencegah penyakit kanser,” jelasnya yang mempunyai lebih 50 tahun pengalaman menggunakan ginseng.


Ginseng yang berusia enam tahun sudah boleh dituai dan diproses untuk dijadikan makanan .



Mendapat jolokan ‘Herba Ajaib Dari Timur’, pengkaji Rusia berpendapat tumbuhan yang dianggap sempurna ini boleh menormalkan tekanan di saluran arteri dan berkesan dalam mengubati tekanan darah tinggi mahupun darah rendah.
“Ginseng adalah alternatif terbaik untuk melancarkan peredaran darah sekali gus meneutralkan asid dalam darah,” ujar Muhammad yang merupakan pakar akupuntur dan gingseng bertauliah.
Tidak hanya diambil sebagai makanan kesihatan, pemilik nama saintifik Panax yang bermaksud tubuh manusia itu turut dijadikan sumber kajian di Institut Kajian Universiti Nasional Seoul dan berfungsi sebagai agen penyembuh kanser serta diabetes di Hospital Pusat Kanser Korea.
Selain mengambil herba ginseng, Muhammad turut mengamalkan memakan makanan tradisional Korea iaitu kimchi yang disifatkan makanan terbaik di dunia.
“Saya selalu percaya pada prinsip makan sedikit dan berjoging sejam setiap hari.
“Saya juga memastikan makanan yang diambil perlu memiliki lima elemen penting iaitu manis, masam, masin, pahit dan pedas.
“Sebab itu, rakyat Korea amat menggemari kimchi dan memakannya setiap hari dalam saiz sederhana,” ujarnya yang mengelak untuk mengambil nasi lemak dan roti canai.

DIREMBAT DARI AKHBAR KOSMO..

ulasan:
kepada penggemar drama atau filem korea,janganlah setakat meminati hero dan heroinnya sahaja,malah makanan mereka juga perlu minat woo!! 

Wednesday, July 14, 2010

KAIN @ SELUAR ATAS BUKU LALI


Sumber asal dari http://fiqh-sunnah.blogspot.com/

Tentu masih ramai di antara kita yang mungkin tidak mengetahui bahkan mungkin juga sama sekali tidak pernah mendengar perkataan "Isbal". Atas sebab tidak tahu dan tidak pernah mendengar itu jugalah, ramai dari kalangan kaum lelaki muslim yang tidak mengendahkannya. Sekaligus tidak mengetahui bahawa ia merupakan suatu perbuatan yang terlarang dari sudut pandangan agama. Malah sudah menjadi trend (budaya), bahawa isbal adalah suatu bentuk wajah masa kini yang barang siapa tidak melakukannya, maka akan kelihatan seakan-akan ketinggalan zaman dan tidak moderate.

Dari itu, tulisan kali ini akan sekali lagi mengupas isu berkenaan isbal dari sudut al-Qur'an dan as-Sunnah yang sahih serta berpandukan kefahaman para ulama bermanhaj Salafus Soleh.
Maksud Isbal: المسبل إزاره هو الذي يطول ثوبه ويرسله إذا مشى

Maksud: Orang yang mengisbalkan (melabuhkan) pakaian, dia adalah orang-orang yang menjulurkan (memanjangkan) dan melabuhkan pakaiannya sehingga mencecah ke bumi (melebihi had). (Rujuk: Imam Ibnu Hajar, Mukaddimah Fathul Bari, 1/126)

Isbal menurut syar'i adalah melabuhkan (menjulurkan) pakaian serta membiarkannya terurai ke bawah sehingga melampaui batasan yang telah ditetapkan di dalam syari'at (melebihi mata kaki), dan perkara tersebut tidak terhad kepada isbal dengan niat sombong. Apabila membahaskan berkenaan fenomena isbal ini, para ulama sebahagiannya mengklasifikan di antara hadis-hadis yang menyentuh isbal dengan disertai kesombongan dan juga perbuatan isbal yang tidak disertakan dengan niat sombong. Dengan itu, untuk membolehkan para pembaca dapat melihat hadis-hadis tersebut dengan lebih baik berdasarkan perbahasan yang dimaksudkan, maka di sini diletakkan dua sub-tajuk yang membawakan hadis-hadis tersebut berdasarkan pembahagian di antara isbal dengan niat sombong dan juga isbal tanpa disertai niat sombong.

Isbal Tanpa Niat Sombong

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَا أَسْفَلَ مِنْ الْكَعْبَيْنِ مِنْ الْإِزَارِ فَفِي النَّارِ
Maksud: Daripada Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu, daripada Nabi Shallallahu 'alaihi wa Sallam, bahawa beliau berkata: Apa yang terjulur (labuh) ke bawah melebihi kedua mata kaki dari pakaian, maka ia berada di neraka.
(Hadis Riwayat al-Bukhari, Shahih al-Bukhari, Kitab al-Libas, 18/89, no. 5341) Imam al-Bukhari meletakkan hadis ini di bawah bab: بَاب مَا أَسْفَلَ مِنْ الْكَعْبَيْنِ فَهُوَ فِي النَّارِ


وعن المغيرة بن شعبة رضي الله عنه قال رأيت رسول الله صلى الله عليه وسلم أخذ بحجزة سفيان بن أبي سهل فقال يا سفيان لا تس إزارك فإن الله لا يحب المسبلين
Maksud: Dari al-Mughirah B. Syu'bah, beliau melihat Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam mendatangi Sufyan dan menahannya, lalu berkata: Wahai Sufyan, janganlah engkau melakukan isbal, kerana Allah Subhanahu wa Ta'ala tidak mencintai orang-orang yang isbal. (Hadis Riwayat Ibnu Majah, Sunan Ibnu Majah, 10/423, no. 3564.
Maksud: Apa yang menjulur labuh ke bawah (dari pakaian) sehingga melebihi mata kaki, maka ia di neraka. (Rujuk: Shahih al-Bukhari, Kitab al-Libas, 18/88.Disahihkan oleh al-Albani di dalam Silsilah Ahadis ash-Shahihah, 10/241, no. 4004. Shahih Sunan Ibnu Majah, 8/74, no. 3574. dan Shahih al-Jami' ash-Shoghir, 28/372, no. 13872)

عَنْ يَعْقُوبَ بْنِ عَاصِمٍ أَنَّهُ سَمِعَ الشَّرِيدَ يَقُولُ أَبْصَرَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَجُلًا يَجُرُّ إِزَارَهُ فَأَسْرَعَ إِلَيْهِ أَوْ هَرْوَلَ فَقَالَ ارْفَعْ إِزَارَكَ وَاتَّقِ اللَّهَ قَالَ إِنِّي أَحْنَفُ تَصْطَكُّ رُكْبَتَايَ فَقَالَ ارْفَعْ إِزَارَكَ فَإِنَّ كُلَّ خَلْقِ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ حَسَنٌ فَمَا رُئِيَ ذَلِكَ الرَّجُلُ بَعْدُ إِلَّا إِزَارُهُ يُصِيبُ أَنْصَافَ سَاقَيْهِ أَوْ إِلَى أَنْصَافِ سَاقَيْهِ
Maksud: Daripada Ya'kub B. 'Ashim sesungguhnya beliau mendengar asy-Syarid berkata: Dari kejauhan, Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam melihat seorang lelaki yang menjulurkan (melabuhkan) pakaiannya (seluarnya) sehingga terseret. Maka beliau pun bergegas menemuinya (berlari-lari anak) menuju kepada orang tersebut. Lalu beliau menegurnya: "Angkatlah kain pakaianmu dan bertaqwalah kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala". Maka orang tersebut pun berkata: "Sesungguhnya aku seorang yang memiliki kaki yang bengkok (seperti huruf X) dan kedua lutut-ku tidak stabil ketika berjalan". Lalu Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Sallam tetap menyatakan: "Angkatlah pakaianmu, kerana sesungguhnya semua ciptaan Allah Subhanahu wa Ta'ala adalah bagus". Maka setelah peristiwa tersebut, tidaklah kelihatan lelaki tersebut melainkan dengan pakaiannya (seluarnya) sentiasa terangkat hingga pada tengah-tengah kedua betisnya atau di bawah sedikit. (Hadis Riwayat Ahmad, Musnad Ahmad, 39/470, no. 18656. Disahihkan oleh al-Albani di dalam Silsilah ash-Shahihah, 4/15, no. 1441)

Daripada hadis ini, ia turut menjelaskan bahawa Nabi Shallallahu 'alaihi wa Sallam datang menegur kepada pelaku isbal tanpa menanyakan terlebih dahulu sama ada si pelaku itu melakukan isbal dengan sombong atau pun tidak. Tetapi, apa yang jelas dari zahir hadis tersebut adalah, Nabi terus sahaja menegurnya supaya meninggalkan isbal, biar pun si lelaki tersebut telah memberikan alasan.

ulasan:
teringat zaman tengah josh dulu..(^_^)

ucapan sambil lewa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails